Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 12:34
Αρχική inet Dark patterns περισσότερα για το πως σας χειρίζονται

Dark patterns περισσότερα για το πως σας χειρίζονται

Σε παλαιότερες δημοσιεύσεις έχουμε μιλήσει για τα Dark patterns. Αν νιώθετε να σας ζητείται κάτι που δεν θέλετε να κάνετε αλλά δεν έχετε (εμφανείς) επιλογές ίσως είστε μπροστά από ένα Dark pattern.Dark patterns
Τα Dark patterns είναι τεχνικές που σας παραπλανούν σκόπιμα για να κάνουν ό, τι θέλει μια εταιρεία. Έτσι μάλλον αξίζει να καταλάβετε πώς λειτουργούν. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Επιβεβαιώστε κάτι και νιώστε μοναδικός
Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων που θέλουν να σας κάνουν να εγγραφείτε σε ένα ενημερωτικό δελτίο προσπαθούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι είστε αρκετά έξυπνη απαντώντας σωστά σε μια ερώτηση… Δείτε την παρακάτω εικόνα:


Για να παρακάμψετε την εγγραφή, θα πρέπει να κάνετε κλικ στον σχεδόν αόρατο σύνδεσμο που αναφέρει ότι δεν σας ενδιαφέρει η γάτα.
Όλα αυτά είναι σκόπιμα. Ένα απλό αναδυόμενο παράθυρο μπορεί να είχε καλύτερα αποτελέσματα γιατί δεν προσπαθούν να σας κοροϊδέψουν. Όμως η παραπάνω πρακτική είναι πάρα πολύ συνηθισμένη. Το Tumblr έχει πάρα πολλά παραδείγματα αν θέλετε να δείτε.
Δόλωμα και διακόπτης
Μερικές φορές κάνετε κλικ σε κάποιο κουμπί για να κάνετε κάτι, και ανακαλύπτετε ότι έχετε κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό είναι το κλασικό δόλωμα και διακόπτης.
Η Microsoft χρησιμοποίησε αυτό το τέχνασμα όταν προωθούσε τα Windows 10. Κάποια στιγμή εμφάνιζαν δύο κουμπιά: αναβάθμιση τώρα ή αναβάθμιση απόψε.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι ήσασταν από αυτούς που δεν θέλατε να εγκαταστήσετε τα Windows 10. Ποιο κουμπί θα πιέζετε; Πάρα πολλοί κατέληξαν να εγκαταστήσουν τα Windows ενώ δεν το ήθελαν.
Αργότερα έγινε χειρότερο: ακόμη και το κλείσιμο του παραθύρου που εμφάνιζε τα δύο κουμπιά μπορούσε να προκαλέσει μια εγκατάσταση.
Υπάρχουν και άλλοι τύποι Dark patterns, αλλά όλα έχουν ένα κοινό: υποθέτουν ότι δεν διαβάζετε τις οδηγίες και ότι λειτουργείτε με το ένστικτο. Έτσι κάποια στιγμή μπορεί να κάνετε κλικ σένα λάθος κουμπί για να συνεχίσετε με ό, τι κάνετε. Πάρα πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνική.
Για παράδειγμα: τον περασμένο Απρίλιο το Facebook χρησιμοποίησε Dark patterns για να υπονομεύσει τους κανόνες ιδιωτικότητας της ΕΕ. Ρίξτε μια ματιά:
Προσέξτε τα κουμπιά στα αριστερά. Το κουμπί που κλείνει το αναδυόμενο παράθυρο αφού δεχτείτε τις ρυθμίσεις είναι μπλε, οπότε ξεχωρίζει. Το κουμπί που σας επιτρέπει να πειράξετε τις ρυθμίσεις είναι λευκό έτσι ώστε να είναι τόσο έντονο σαν το μπλε. Ο τίτλος “Διαχείριση ρυθμίσεων δεδομένων” καθιστά τη σελίδα λίγο τρομακτική για τους μη-geeks.
Το Facebook γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του θα πατήσει το μπλε κουμπί χωρίς να διαβάσει τίποτα μόνο και μόνο για να εξαφανίσει το αναδυόμενο παράθυρο. Όμως με το “συμφωνώ” των χρηστών , η εταιρεία έχει τη συγκατάθεσή τους για τη συλλογή δεδομένων κάτι που απαιτείται πλέον νομικά από τον GDRP.
Τίποτα από τα παραπάνω εικόνα δεν είναι παράνομο. Όμως το Facebook δεν παρουσιάζει ουδέτερα τις επιλογές που σας δίνει.
Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα στο διαδίκτυο. Ας μιλήσουμε λίγο για τα crapware. Ξέρετε πολλές φορές οι εγκαταστάτες δωρεάν εφαρμογών κρύβουν παγίδες:


Η ιδέα εδώ είναι ότι θα κάνετε κλικ στο “Επόμενο” χωρίς να διαβάσετε τι θέλει να εγκαταστήσει η εφαρμογή εγκατάστασης. Η δεξιά εικόνα μάλιστα προσφέρει με πολύ μικρά γράμματα direct λήψη της εφαρμογής και δεν θα σας στείλει σε κάποια άλλη σελίδα με δεκάδες ads. Αυτή η πρακτική χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε
Υπάρχουν πάρα άλλα είδη Dark patterns (σκοτεινών μοτίβων). Οποιοσδήποτε σχεδιασμός που προσπαθεί να σας ζητήσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε χρησιμοποιεί κάποιο σκοτεινό μοτίβο. Για περισσότερα μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω δημοσιεύσεις:

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

CPA Canada: Παραβίαση δεδομένων επηρεάζει 329,000 άτομα

Ο οργανισμός Chartered Professional Accountants of Canada (CPA) αποκάλυψε ότι το site CPA Canada παραβιάστηκε από hackers,...

Η τεχνολογία με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί διαιωνίζει τον ρατσισμό

Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν κάτω από το βάρος δύο πανδημιών: τον COVID -19 και την αστυνομική βαρβαρότητα. Και οι δύο προκαλούν...

Tycoon ransomware: Σε κίνδυνο Windows και Linux υπολογιστές!

Ένα νέο ransomware, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, στοχεύει συστήματα Windows και Linux. Το ransomware ονομάζεται Tycoon και είναι...

Τα νέα iPad Pro της Apple με σύνδεση 5G, A14X τσιπ και Mini-LED οθόνη!

Η Apple πρόκειται να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro με το Α14Χ τσιπ, σύνδεση 5G, και οθόνη Mini-LED στο πρώτο μισό του...

Cisco: Σφάλματα σε IOS router επιτρέπουν πλήρη παραβίαση συστημάτων

Η Cisco αποκάλυψε τέσσερα κρίσιμα σφάλματα ασφαλείας που επηρεάζουν τον εξοπλισμό των router που χρησιμοποιούν τα IOS XE και IOS λογισμικά της....

Linux Greenie: Κυκλοφόρησε η έκδοση 20.04 με νέο desktop

Το Greenie Linux, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο ubuntu, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για χρήστες που...

Zoom: Σφάλματα επιτρέπουν την παραβίαση συστημάτων συμμετεχόντων!

Ερευνητές ασφαλείας από την Cisco Talos ανακάλυψαν δύο σφάλματα στη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιάσκεψης Zoom, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν σε έναν κακόβουλο...

Η ανίχνευση του “Incognito mode” δεν έχει διορθωθεί ακόμη από τον Chrome

Τα website εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία Incognito mode του Chrome, παρά τις προσπάθειες...

Snapchat: Σταματάει να προωθεί περιεχόμενο του Donald Trump!

Το Snapchat σταματάει να προωθεί περιεχόμενο του Προέδρου Donald Trump στη ροή «Discover» της εφαρμογής! Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρίας, καταλαβαίνουμε...