Παρασκευή, 10 Απριλίου, 06:55
Αρχική inet Proxy ή VPN: Περιγραφή και διαφορές των υπηρεσιών

Proxy ή VPN: Περιγραφή και διαφορές των υπηρεσιών

Proxy ή VPN: Αναζητώντας στο διαδίκτυο λύσεις για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, θα συναντήσετε πολύ συχνά τους όρους proxy και VPN. Και τα δύο εργαλεία έχουν σαν στόχο την απόκρυψη των δραστηριοτήτων σας. Για τον μέσο χρήστη, οι όροι VPN και Proxy φαίνεται να είναι συνώνυμοι. Και οι δύο κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, δηλαδή, να σας κρατούν ασφαλείς και κρυμμένους στο διαδίκτυο. Ορισμένοι μάλιστα μπορεί να πιστεύουν ότι ένας διακομιστής μεσολάβησης (proxy) είναι ένα διαφορετικό όνομα για το VPN.
Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός διακομιστή μεσολάβησης.Proxy

Proxy

Μια proxy υπηρεσία απλά ανακατευθύνει την κίνηση από τον υπολογιστή σας σε έναν ενδιάμεσο υπολογιστή/διακομιστή και στη συνέχεια την δρομολογεί προς το σημείο προορισμού. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να επισκεφθείτε το Google.com και χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία proxy, το αίτημα σας θα αποσταλεί πρώτα σε έναν διαφορετικό υπολογιστή και αυτός ο υπολογιστής θα προωθήσει το αίτημα σας στο Google.com. Τα δεδομένα που επιστρέφουν θα μεταφερθούν με τον ίδιο υπολογιστή prοxy.

VPN

Μια υπηρεσία VPN είναι πολύ πιο πολύπλοκη από μια υπηρεσία Proxy. Κάνει ό, τι κάνει και μια υπηρεσία Prοxy αλλά μπορεί να κάνει και πολλά άλλα. Τα VPN προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο κρυπτογράφησης και ασφάλειας στα δεδομένα που αποστέλλονται.
Το VPN (από το Virtual Private Network ή στα Ελληνικά Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) αποτελείται από ένα δίκτυο απομακρυσμένων εξυπηρετητών ή servers. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω ενός τέτοιου server, αποκτώντας μια νέα IP διεύθυνση. Όμως μέχρι εδώ είμαστε ακριβώς στον τρόπο λειτουργίας ενός proxy. Μπορεί η υπηρεσία να είναι σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι η IP διεύθυνσή σας είναι ο μοναδικός τρόπος αναγνώρισης της ψηφιακής σας ταυτότητας, αλλά τα δεδομένα που ταξιδεύουν δεν είναι κρυπτογραφημένα.
Το VPN όμως κρυπτογραφεί τα δεδομένα της σύνδεσής σας. Έτσι ακόμη κι αν κάποιος σας παρακολουθεί διαδικτυακά, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς κάνετε με τους άλλους.

Διαφορές μεταξύ VPN και Proxy

Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός VPN και ενός Proxy είναι η κρυπτογράφηση. Ένα proxy είναι ένα βασικό εργαλείο προστασίας προσωπικών δεδομένων που λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις, και όχι σε όλους, καθώς ορισμένες χώρες, πάροχοι διαδικτύου ή και ιστοσελίδες κόβουν την πρόσβαση στα γνωστά prοxy.
Ένα VPN είναι πολύ πιο ανθεκτικό. Διαθέτει πολλούς διακομιστές απ’ όπου δρομολογεί την κίνηση και εάν πέσει κάποιος διακομιστής ή είναι αποκλεισμένος, υπάρχει πάντα κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει. Η κίνηση που αποστέλλεται μέσω ενός VPN είναι πάντα κρυπτογραφημένη και σας δίνει μια δεύτερη διεύθυνση IP για να αποκρύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP.
Το prοxy λειτουργεί κυρίως με την κίνηση που αποστέλλεται ή λαμβάνεται από το πρόγραμμα περιήγησης ενώ ένα VPN θα κρυπτογραφήσει κάθε ένα αίτημα που αποστέλλεται από τον υπολογιστή σας. Όλες οι υπηρεσίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως τα αιτήματα ενημερώσεων του συστήματός σας, θα κρυπτογραφηθούν. Η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται σε όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται πρόσβαση στο διαδίκτυο και όχι μόνο στο πρόγραμμα περιήγησής σας.
Εδώ να αναφέρουμε ότι θα βρείτε proxy που υπόσχονται κρυπτογράφηση και απόλυτη απόκρυψη της διεύθυνσης IP.
Τα VPN είναι συχνά ταχύτερα από τις υπηρεσίες proxy. Ένα γρήγορο proxy που υπόσχεται κρυπτογράφηση δεδομένων και απόκρυψη της διεύθυνσης IP είναι μια βασική υπηρεσία του VPN. Οι υπηρεσίες prοxy μεταδίδουν κυρίως την κυκλοφορία, οπότε διαθέτουν λίγους διακομιστές για να δρομολογήσουν με συνέπεια τα αιτήματά σας. Έτσι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση κάθε αιτήματος. Τα VPN από την άλλη πλευρά έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών που μπορούν να χειριστούν ταυτόχρονα περισσότερα αιτήματα, καθιστώντας πολύ πιο γρήγορη την περιήγησή σας ή όποια άλλη εργασία έχετε στο διαδίκτυο.
________________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...