Κυριακή, 5 Απριλίου, 17:13
Αρχική inet Windows 7 τέλος η υποστήριξη του λειτουργικού σε αρχαία CPU

Windows 7 τέλος η υποστήριξη του λειτουργικού σε αρχαία CPU

Windows 7 και CPU: Τον Αύγουστο του 2000, πριν από σχεδόν 18 χρόνια, η Intel παρουσίασε τον τελευταίο της επεξεργαστή Pentium 4. Ο Pentium 4 έφερε πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Pentium III.
Ο επεξεργαστής διέθετε ένα νέο σύνολο οδηγιών χρήσης των multimedia, (ονομάστηκαν SSE2), που επιτρέπουν στο τσιπ να επεξεργάζεται τα πολυμέσα παράλληλα, επιταχύνοντας έτσι την απόδοση.Windows 7
[su_note note_color=”#fff9d8″ text_color=”#271e45″ radius=”2″]Το πιστεύετε ή όχι, μερικοί εξακολουθούν να τρέχουν Windows 7 σε υπολογιστές που διαθέτουν επεξεργαστές Pentium III. Ωστόσο, οι ενημερώσεις ασφαλείας των Windows 7 δεν συμφωνούν.[/su_note]
Η προσθήκη υποστήριξης για το Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2) ήταν μεγάλη υπόθεση την εποχή εκείνη. Ήταν ένα high-end χαρακτηριστικό που κυκλοφόρησε το 2000. Μέχρι το 2004 κάθε mainstream επεξεργαστής υποστήριζε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Τα σύγχρονα PC χρησιμοποιούν ακόμα την τεχνολογία αλλά σε μια πιο εξελιγμένη μορφή αφού η τελευταία έκδοση είναι η SSE 4.2.
Η υποστήριξη SSE2 έγινε απαραίτητη προϋπόθεση το 2012, όταν η Microsoft ανακοίνωσε ότι ήταν ένα από τα τρία υποχρεωτικά χαρακτηριστικά της CPU που απαιτούνται για το νέο της λειτουργικό σύστημα. Τα Windows 10 έχουν τις ίδιες απαιτήσεις.
Αυτό έγινε όμως πριν από έξι χρόνια, που είναι μια αιωνιότητα στον τομέα των υπολογισμών. Η έκπληξη (?) ήρθε τον Μάρτιο που μας πέρασε και αφορούσε τα Windows 7.
Το ζήτημα ξεκίνησε με την μηνιαία ενημέρωση ασφαλείας τον Μάρτιο του 2018 για τα Windows 7. Η ενημερωμένη έκδοση KB4088875, συμπεριλαμβάνει την παρακάτω προειδοποίηση στα “Γνωστά ζητήματα”:

Παρουσιάζεται σφάλμα διακοπής σε υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν το Streaming Single Instructions Multiple Data (SIMD) Extensions 2 (SSE2)
ή
A Stop error occurs on computers that don’t support Streaming Single Instructions Multiple Data (SIMD) Extensions 2 (SSE2).

Στην προτελευταία ενημέρωση (Ιούνιος του 2018), το κείμενο αναφέρει:

“Αναβάθμιση των συστημάτων σας με επεξεργαστή που υποστηρίζει SSE2 ή virtualization αυτών των μηχανών.”
ή
“Upgrade your machines with a processor that supports SSE2 or virtualize those machines.”

Πρόκειται για παραβίαση της δέσμευσης υποστήριξης της Microsoft προς τους πελάτες της που χρησιμοποιούν τα Windows 7; Οι όροι της Πολιτικής των Επιχειρήσεων, Προγραμματιστών και Επιτραπέζιων Λειτουργιών της Microsoft, αναφέρουν για αυτή τη κατάσταση:

Η Microsoft δεσμεύεται να παρέχει προϊόντα με βελτιωμένη ασφάλεια. Αν και προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα τρωτά σημεία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αυτά παραμένουν και έτσι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε όταν ανακαλυφθούν. Η Microsoft συμβουλεύει τους πελάτες να εγκαθιστούν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις λογισμικού, τις ενημερώσεις ασφαλείας και τα service packs ώστε να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς. […] Τα παλαιότερα προϊόντα ενδέχεται να μην πληρούν τις σημερινές απαιτήσεις ασφαλείας. Η Microsoft ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παρέχει ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας για τα παλαιότερα προϊόντα.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να συνέβη εδώ. Με την ενημέρωση του Μάρτη, οι αθροιστικές ενημερώσεις των Windows 7 δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν σε κάποιο σύστημα που χρησιμοποιεί Pentium III.
Η Microsoft δεν αποκάλυψε τον λόγο για αυτή την ασυμβατότητα, αλλά δεν χρειάζεται να φανταστεί κανείς ότι το πρόβλημα σχετίζεται πιθανότατα με τις ευπάθειες Spectre και Meltdown, οι οποίες επηρεάζουν όλους τους επεξεργαστές της Intel.
Όπως φαίνεται οι τεράστιες αλλαγές που απαιτούνται από τα patches του kernel για τις ευπάθειες Meltdown/Specter ήταν υπερβολικές για την οικογένεια Pentium III. Έτσι τα συγκεκριμένα συστήματα σταμάτησαν να υποστηρίζονται από τα Windows 7.
Έχει ευθύνη η Microsoft για την υποστήριξη αρχαίων επεξεργαστών; Ή μήπως η ευθύνη είναι δική σας, όταν χρησιμοποιείτε 18 χρόνια ένα PC;
Πέρυσι, η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξη για ενημερώσεις σε νέα έκδοση των Windows 10, σε έναν πολύ μικρό αριθμό υπολογιστών Windows 10 αλλά συμφώνησε να συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας μέχρι το 2023. Η εταιρεία έδωσε παράταση στην παροχή ενημερώσεων ασφαλείας γιατί όλα τα περιστατικά αφορούσαν hardware που ήταν σχεδόν καινούργιο.
Το να ζητάτε υποστήριξη για hardware που είναι 18 χρονών δεν είναι το ίδιο. Έτσι αν είστε ένας από τους πολύ λίγους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Pentium III, καλό θα είναι να θυμάστε τα λόγια του σπουδαίου George Burns:

Σηκώνομαι κάθε πρωί και διαβάζω τη στήλη της νεκρολογίας. Αν το όνομά μου δεν είναι εκεί, τρώω πρωινό.

Για όσους προσπαθούν να επεκτείνουν τη ζωή ενός υπολογιστή της δεκαετίας του 1990, διαβάστε την παραπάνω νεκρολογία, αφήστε το πρωινό και πηγαίνετε για ψώνια.
_________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

Zoom: Χιλιάδες εγγραφές τηλεδιασκέψεων ανέβηκαν στο YouTube

Τα ζητήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα δείχνουν να μην έχουν τέλος για την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom. Όπως...

Πώς μπορείτε να συνδέσετε ένα μικρόφωνο στο MacBook σας;

Πολλοί άνθρωποι που ξαφνικά πρέπει να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις ή τηλεδιασκέψεις, είτε για την δουλειά τους είτε για online μαθήματα, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι...

COVID-19: Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν πολίτες

Ο COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές κυβερνήσεις να πάρουν ακραία μέτρα, όπως να παρακολουθούν τους πολίτες. Περίπου 110...

Απομακρυσμένη εργασία: Πώς μπορούν να “επιβιώσουν” οι επιχειρήσεις;

Η απομακρυσμένη εργασία είναι μία πολιτική που ακολουθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ενόψει της πανδημίας του Κορωνοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί...

Samsung: Δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων για την μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Η Samsung Electronics προχώρησε σε μια δωρεά αξίας $ 29 εκατομμυρίων σε κυβερνήσεις και κοινότητες που έχουν...

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι;

Με παρακολουθεί το αφεντικό μου όσο εργάζομαι από το σπίτι; Έχετε αναρωτηθεί αν αυτές τις μέρες -λόγω πανδημίας η πλειοψηφία εργάζεται από...

Επιθέσεις Ransomware και DDoS: Οι κυβερνοεγκληματίες εντείνουν τις δραστηριότητές τους εν μέσω του κορωνοϊού

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν τις ανησυχίες γύρω από την επιδημία του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης του αντίκτυπου των επιθέσεων...

Ερευνητές προτείνουν μέθοδο παρακολούθησης του κορωνοϊού μέσω των smartphone

Καθώς ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, οι ερευνητικές ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν το χρόνο και τις δεξιότητές τους για να...

Το μήνυμα της Zoom προς τους πελάτες της για τα θέματα ασφαλείας

Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη των κενών ασφαλείας στην εφαρμογή Zoom, η εταιρεία δημοσίευσε μία επίσημη απάντηση προς...

Cache: Κρυμμένα αρχεία στην προσωρινή μνήμη επιβραδύνουν το Google Chrome

Το Google Chrome ανήκει στην κατηγορία των πιο δημοφιλών browsers και χρησιμοποιείται από μεγάλο ποσοστό χρηστών. Ωστόσο, έχει ένα σημαντικό αρνητικό χαρακτηριστικό...