ΑρχικήsecurityΤο Ιράν νομιμοποιεί επίσημα το Crypto Mining

Το Ιράν νομιμοποιεί επίσημα το Crypto Mining

Η ιρανική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα το digital coin mining (την εξόρυξη ψηφιακών κερμάτων στα ελληνικά). Η ανακοίνωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019 από την Οικονομική Επιτροπή της χώρας, ώθησε τις αρχές να βρουν τρόπους για να ελέγξουν το crypto mining μέσα στις τρέχουσες νομικές της δομές. Χάρη στο μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το mining είχε αναπτυχθεί πριν ακόμα νομιμοποιηθεί επισήμως.

Κόστος του mining της ηλεκτρικής ενέργειας

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Crescent Electric Supply Company βρήκε το κόστος του mining 1 Bitcoin να είναι τόσο χαμηλό όπως $ 3.217. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της ενέργειας Mostafa Rajabi ανέφερε 7% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας τον προηγούμενο μήνα ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων γύρω από την ισλαμική δημοκρατία.

Ο Homayun Haeri, αναπληρωτής υπεύθυνος για τον ηλεκτρισμό και την ενέργεια στο Υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν μια πρωτοβουλία για την επιβολή τέλους ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτά τα αγροκτήματα. Ο Haeri αντιτάχθηκε πρόσφατα στις κυβερνητικές επιδοτήσεις λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις mining θα πρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε πραγματικές τιμές. Δεδομένου ότι οι ιρανικές αρχές χρησιμοποιούν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τις επιδοτήσεις ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Abdolnaser Hemmati, κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν (CBI), ο αποδεκτός μηχανισμός mining θα αντιμετωπίσει περαιτέρω έλεγχο σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Hemmati υποστήριξε ότι οι ανθρακωρύχοι της χώρας πρέπει να οικοδομήσουν την τοπική οικονομία αντί να απελευθερώσουν τα “mined Bitcoins” στο εξωτερικό. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η εξόρυξη πρέπει να εξαρτάται από τις τιμές εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προς το παρόν, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται σε 0,7 έως 0,10 δολάρια ανά kW⋅h. Οι λεγόμενοι Bitcoin miners, ωστόσο, καταβάλλουν μόνο 0,05 δολάρια ανά watt, το οποίο αποτελεί το τέλος για τις γεωργικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Σε μια προηγούμενη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Ιράν, Elias Hazrati, δήλωσε ότι το cryptocurrency πρέπει να αναγνωριστεί ως επίσημος τομέας, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να λαμβάνει φορολογικά και τελωνειακά έσοδα. Η Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει ένα δασμολογικό πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο crypto mining με το κόστος εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και ο Αντιπρόεδρος Ενέργειας Homayun Haeri, δεν αποκάλυψε τα ακριβή στοιχεία, ανέφερε ότι οι τιμές εξαγωγής εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα, το κόστος καυσίμων του Περσικού Κόλπου.

mining

Εγκαταστάσεις εξόρυξης έκλεισαν

Τον Ιούνιο του 2019, οι ιρανικές αρχές είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις mining με την άνοδο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για μια στιγμή, η κυβέρνηση δεν είχε δηλώσει την επίσημη θέση της σχετικά με τo currency mining. Πριν από λίγο καιρό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Mostafa Rajabi, απέδωσε την αστάθεια της εξουσίας που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στο crypto mining.

Η δήλωση αυτή ακολούθησε το κλείσιμο δύο εγκαταστάσεων εξόρυξης στο Yazd. Σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, τα αγροκτήματα είχαν περίπου 1000 μηχανές mining. Ο Ρατζάμπι αναγνώρισε ότι η ενέργεια για εξόρυξη ενός μόνο Bitcoin θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 24 νοικοκυριά για ένα χρόνο.

Ορισμένες οντολογικές μονάδες λειτουργούσαν μέσα στα σχολεία όπου ο ηλεκτρισμός ήταν δωρεάν. Όχι μόνο αυτός, ο Kamil Brejcha, ένας ορυχείο Cryptocurrency, ομολόγησε την εγκατάσταση εγκαταστάσεων mining δίπλα στα θερμοκήπια για να εκμεταλλευτεί το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα που λάμβανε  για τη λειτουργία του.

Ξένους Επενδυτές

Λόγω του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των αυστηρών πολιτικών στην Κίνα, πολλοί Κινέζοι ανθρακωρύχοι μετακινούνται στο Ιράν καθώς και σε άλλους προορισμούς όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Ισλανδία, η Καμπότζη, η Νοτιοανατολική Ασία και το Βιετνάμ.

Ο Nima Dehqan, αναλυτής στην blockchain startup Areatak, δήλωσε ότι η εταιρεία του ήταν σε συσκέψεις με ξένους επενδυτές σχετικά με το mining στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Dehqan, αυτοί οι επενδυτές αποχώρησαν από χώρες όπως η Ουκρανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Αρμενία.

Η επιδείνωση της οικονομίας σε συνδυασμό με το ασταθές ιρανικό νόμισμα ώθησε τους πολίτες να υιοθετήσουν ψηφιακά νομίσματα. Ως εκ τούτου, το crypto-mining όχι μόνο κρατά χρήματα μέσα στη χώρα, αλλά δημιουργεί επίσης συνάλλαγμα.

Χρήση κρυπτογράφησης

Αν και το Ιράν έχει δώσει το πράσινο φως για το crypto mining, δεν είναι σαφές εάν οι αρχές θα αλλάξουν την προηγούμενη στάση τους σχετικά με τις cryptocurrencies ως μέσο τοπικών πληρωμών. Μόλις πρόσφατα, η κεντρική τράπεζα του Ιράν εξέδωσε ένα σχέδιο πλαισίου για την εξερεύνηση της νομιμότητας του crypto και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αντιδράσεις από το κοινό.

Ενώ κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με το σχέδιο, η πλειοψηφία της τοπικής crypto-κοινότητας δεν εγκρίνει τις λεπτομέρειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αισθάνονται ότι το πλαίσιο απειλεί την ελευθερία των ατόμων και των επιχειρήσεων στην ψηφιακή αγορά όταν εκτελούνται με τη σημερινή μορφή τους. Μια από τις δραστηριότητες που αποσκοπεί να απαγορεύσει το σχέδιο είναι η χρήση ψηφιακών νομισμάτων για τοπικές πληρωμές.

Ομοίως, επιτρέπει τις crypto-ανταλλαγές για να πάρει άδειες, δημιουργώντας έτσι έναν δρόμο για την κυβέρνηση να χρεώνει ενοίκια. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι τοπικές κοινότητες είναι αντίθετες με την πρόταση είναι η υπερβολική χρήση της λέξης “απαγορευμένη”, η οποία παρουσιάζει τον κίνδυνο ποινικής δίωξης. Σε μια προσπάθεια να διορθώσουν αυτές τις ρήτρες, τα μέλη της κοινότητας συνέταξαν τις προτάσεις τους σε ένα έγγραφο και το έστειλαν στο CBI.

Από περίπου τρεις δωδεκάδες συμμετέχοντες βρέθηκε ότι το έγγραφο των 13 σελίδων έχει συνολικά 51 προβλήματα. Μέχρι στιγμής, μόνο δύο Ιρανοί πολίτες έχουν τεθεί στον κατάλογο κυρώσεων του OFAC. Το 2018, ο Ali Khorashadizadeh μαζί με τον Mohammad Ghorbaniyan αντιμετώπισαν τις κυρώσεις του OFAC για ισχυρισμούς σχετικά με πληρωμές για το ransomware SamSam.

Οι δυο κατηγορήθηκαν ότι εκπροσωπούν δύο εγκληματίες του κυβερνοχώρου που είχαν χτυπήσει περισσότερες από 200 οντότητες σε ένα σχέδιο hacking που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Αν και ο Ghorbaniyan είναι κάτοχος των πληρωμών, αρνείται ότι γνωρίζει την πηγή αυτών των κεφαλαίων.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS