HomeSecurityΕπιστροφή στο σχολείο; Προσέξτε τα malware που εμφανίζονται ως εγχειρίδια!

Επιστροφή στο σχολείο; Προσέξτε τα malware που εμφανίζονται ως εγχειρίδια!

εγχειρίδιαΟι ερευνητές της Kaspersky Lab έκαναν μια έρευνα κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς και διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που αναζητούν σχολικά εγχειρίδια και δοκίμια σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο, μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων επιθέσεων.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει πολύ σύντομα και ήδη οι μαθητές έχουν αρχίσει να ψάχνουν για εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, εγχειρίδια) στην καλύτερη δυνατή τιμή. Είναι, λοιπόν, σίγουρο ότι κάποιοι θα καταφύγουν στο Internet για να βρουν μια οικονομική λύση.

Οι άνθρωποι πολλές φορές καταφεύγουν σε αγορές στο διαδίκτυο, λόγω των καλύτερων τιμών που βρίσκουν. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Οι κακόβουλοι hackers είναι αδίστακτοι και δεν θα χάσουν ευκαιρία να επιτεθούν. Μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή με κακόβουλα downloaders, που κατεβάζουν και εκτελούν τραπεζικά Trojans και ransomware ή worms, που μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλες τις επαφές σας και σε όλες τις συσκευές που βρίσκονται στο δίκτυό σας.

Έρευνα: Σε ένα έτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 365.000 επιθέσεις

Οι ερευνητές της Kaspersky έκαναν μια έρευνα και διαπίστωσαν ότι οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν κακόβουλα έγγραφα, που σχετίζονται με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, (εγχειρίδια, δοκίμια κλπ.), ξεπέρασαν τις 365.000, την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η εταιρεία δήλωσε: “Από αυτές, 233.000 περιπτώσεις ήταν κακόβουλα δοκίμια που μεταφορτώθηκαν σε υπολογιστές 74.000 ανθρώπων, αλλά καταφέραμε να τις μπλοκάρουμε”.

“Περίπου το ένα τρίτο αυτών των αρχείων ήταν εγχειρίδια: ανιχνεύσαμε 122.000 επιθέσεις με κακόβουλα λογισμικά που ήταν μεταμφιεσμένα ως εγχειρίδια. Περισσότεροι από 30.000 χρήστες προσπάθησαν να ανοίξουν αυτά τα αρχεία”.

Τα (κακόβουλα) εγχειρίδια με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν αυτά που ασχολούνταν με αγγλικά, μαθηματικά και λογοτεχνία, με 2.080, 1.213 και 870 λήψεις, αντίστοιχα.

Οι hackers χρησιμοποιούσαν διάφορα κακόβουλα λογισμικά για να κλέψουν δεδομένα και να πάρουν τον έλεγχο των συσκευών των θυμάτων τους. Τα πιο συνηθισμένα, όμως, ήταν μια MediaGet torrent εφαρμογή, η WinLNK.Agent. gen και τα Win32.Agent.ifdx downloaders και Stalk worm.

Το MediaGet downloader μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει μόνο torrent client. Ωστόσο, τα δύο άλλα downloaders είναι σε θέση να μολύνουν τους υπολογιστές των θυμάτων με διάφορα κακόβουλα λογισμικά, συμπεριλαμβανομένων των adware, cryptominers, spyware, banking Trojans και ransomware, που μπορούν να κρυπτογραφήσουν όλα τα δεδομένα τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ένα worm, με το όνομα Worm.Win32.Stalk.a (Stalk), το οποίο στέλνει spam emails στα θύματα και προσπαθεί να μολύνει οποιοδήποτε συνδεδεμένο USB flash και συσκευές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο .

Το Stalk μπορεί ακόμα να στείλει email στις επαφές των θυμάτων, για να μολύνει τις συσκευές τους. Πρόκειται για μια αρκετά ύπουλη και έξυπνη μέθοδο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν πιο εύκολα κάποιο αρχείο (στη συγκεκριμένη περίπτωση δοκίμιο ή εγχειρίδια), όταν γνωρίζουν τον αποστολέα και τον εμπιστεύονται.

Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, το Stalk είναι σε θέση να κατεβάσει άλλες κακόβουλες εφαρμογές στη μολυσμένη συσκευή και να αντιγράψει και να στείλει κρυφά αρχεία από τον υπολογιστή του θύματος στους διαχειριστές κακόβουλου λογισμικού.

Επομένως, αν σκοπεύετε να κατεβάσετε εγχειρίδια ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό από το Διαδίκτυο, επιλέξτε προσεκτικά τα sites αναζήτησης, ενημερώστε συνεχώς το λογισμικό σας και επικοινωνήστε με άτομα που σας στέλνουν email με attachments, για να επιβεβαιώσετε ότι προέρχονται πραγματικά από αυτούς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS