ΑρχικήsecurityΓιατί η CIA δεν παρακολουθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Γιατί η CIA δεν παρακολουθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούν τον στρατιωτικό ηγέτη προσπαθώντας να ανατρέψουν μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Αυτό βοηθάει στο να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός εθνών που θα πραγματοποιήσει οικονομικό αποκλεισμό στο Κατάρ, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για επίλυση της διαφοράς. Για την ακρίβεια προσέφερε πρώην στελέχη της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας) των ΗΠΑ ως ελίτ hackers για να κατασκοπεύσουν σε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε Αμερικανούς ως στόχους επιτήρησης, ανακάλυψε μια έρευνα του Reuters. Και όμως, ως μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρακτική, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) δεν κατασκοπεύει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσαν στο Reuters τρεις πρώην επίσημοι ανώτεροι υπάλληλοι της CIA που γνώριζαν πληροφορίες σχετικά με το θέμα, δημιουργώντας αυτό που ορισμένοι επικριτές αποκαλούν επικίνδυνο τυφλό σημείο στις πληροφορίες των Η.Π.Α.

CIA

Η στάση της CIA δεν είναι καινούρια. Αυτό που άλλαξε είναι η φύση της μικροσκοπικής αλλά ισχυρής παρέμβασης του έθνους του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – πολεμικές μάχες, εκτελούν συγκαλυμμένες επιχειρήσεις και χρησιμοποιούν τη χρηματοοικονομική τους επιρροή για να αναμορφώσουν την περιφερειακή πολιτική με τρόπους που συχνά αντιβαίνουν στα συμφέροντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πηγές και τους εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής.

Η αποτυχία της CIA να προσαρμοστεί στις αυξανόμενες στρατιωτικές και πολιτικές φιλοδοξίες του ΟΑΕ ισοδυναμεί με “παράλειψη καθήκοντος”, δήλωσε ένας τέταρτος πρώην ανώτερος υπάλληλος της CIA.

Η κοινοτική υπηρεσία πληροφοριών δεν αγνοεί εντελώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένα άλλο υποκατάστημα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), διεξάγει ηλεκτρονική επιτήρηση – ένα είδος χαμηλότερης επικινδυνότητας και χαμηλότερης ανταμοιβής συλλογής πληροφοριών – στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε στο Reuters δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων της NSA. Και η CIA συνεργάζεται με τις πληροφορίες των ΗΑΕ σε μια σχέση “συνδέσμου” που περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών για κοινούς εχθρούς, όπως το Ιράν ή η Αλ Κάιντα.

Όμως, η CIA δεν συγκεντρώνει “ανθρώπινη νοημοσύνη” – τις πιο πολύτιμες και δύσκολες προς απόκτηση πληροφορίες – από τους πληροφοριοδότες των ΗΑΕ για την αυταρχική κυβέρνησή της, ανέφεραν οι τρεις πρώην επίσημοι ανώτεροι υπάλληλοι της CIA στο Reuters.

Η CIA, η NSA και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πρακτικές κατασκοπείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΑΕ και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Η αμερικανική πρακτική της CIA – η οποία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης – θέτει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε έναν πολύ μικρό κατάλογο άλλων χωρών όπου η υπηρεσία υιοθετεί παρόμοια προσέγγιση, σύμφωνα με τους πρώην επίσημους υπαλλήλους των υπηρεσιών πληροφοριών. Περιλαμβάνουν τα τέσσερα άλλα μέλη ενός συνασπισμού πληροφοριών που ονομάζεται “The Five Eyes”: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς.

Οι κατάσκοποι της CIA συγκεντρώνουν ανθρώπινη νοημοσύνη σε σχεδόν κάθε άλλο έθνος όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων βασικών συμμάχων, σύμφωνα με τέσσερις πρώην επίσημους υπαλλήλους της CIA.

Η κοντινότερη αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να είναι η Σαουδική Αραβία – ένας άλλος ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που παράγει πετρέλαιο και αγοράζει Αμερικάνικα όπλα. Σε αντίθεση με τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία είναι συχνά στόχος της CIA, σύμφωνα με δύο πρώην υπαλλήλους της CIA. Σαουδάραβες πράκτορες έχουν πιάσει πολλούς πράκτορες της CIA που προσπαθούσαν να προσλάβουν Σαουδάραβες επίσημους υπαλλήλους ως πληροφοριοδότες, ανέφεραν οι πηγές.

Οι Σαουδικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν διαμαρτύρονται δημοσίως για τις προσπάθειες κατασκοπείας της CIA, αλλά συναντώνται ιδιωτικά με τον επικεφαλής του σταθμού του οργανισμού στο Ριάντ για να ζητήσουν από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της CIA να φύγουν ήσυχα από τη χώρα, δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος πληροφοριών ενός έθνους του Περσικού Κόλπου.

Ο Ρόμπερτ Μπάερ, πρώην πράκτορας και αρθρογράφος της CIA, χαρακτήρισε την έλλειψη ανθρώπινης νοημοσύνης για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως αποτυχία, όταν το έμαθε από το Reuters. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ανέφεραν ότι χρειάζονται τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες για τις εσωτερικές πολιτικές και οικογενειακές βιαιότητες των μονάρχων της Μέσης Ανατολής. “Σε περίπτωση που υπερηφανεύεστε ότι είστε παγκόσμια υπηρεσία, εγώ αυτό θα το χαρακτήριζα ως αποτυχία”, είπε. “Οι βασιλικές οικογένειες είναι κρίσιμες.”

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS