Στις μέρες μας, οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των hackers. Τα παραδείγματα διαδικτυακών επιθέσεων σε κυβερνητικούς φορείς και σε διαδικασίες, όπως οι εκλογές, είναι πολλά. Για παράδειγμα, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 υπονομεύθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ιρλανδία. Άλλα πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν επιθέσεις ransomware. Μια τέτοια επίθεση βιώνει αυτή τη στιγμή το δικαστήριο της Georgia. Τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα συχνά απειλούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, όταν γίνεται κακή χρήση της από απατεώνες. Αν όμως χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει στη διαφύλαξη των ελευθεριών μας.
Νόμοι σχετικά με τα bots
Στην Καλιφόρνια τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, οποιοδήποτε αυτοματοποιημένο bot θα πρέπει να αποκαλύπτει ότι είναι bot, και όχι άνθρωπος, όταν προσπαθεί να πουλήσει προϊόντα ή να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.
Τα bots χρησιμοποιούνται πολύ στις πολιτικές εκστρατείες. Είναι, λοιπόν, πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν. Το 2016, κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 50.000 αυτοματοποιημένα Twitter bots.
Καταιγίδες μεγαλύτερες από τη Γη εντοπίστηκαν στον Δία
Black Basta ransomware: Όλες οι νέες τακτικές
Αποκαλύψεις για τον Μεγαλύτερο Κρατήρα του Φεγγαριού
Τον τελευταίο καιρό, το Twitter προσπαθεί να επισημαίνει τα bots, ώστε να ενημερώνονται οι χρήστες. Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αφαίρεσε, επίσης, τα bots, που χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη συγκεκριμένων κομμάτων και χωρών.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση του Twitter δεν αρκεί. Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα. Τα bots μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξάπλωση παραπληροφόρησης και αυτό μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.
Το αν οι κατασκευαστές bot θα συμμορφωθούν με το νέο νόμο, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά τουλάχιστον έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εκπαίδευση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη
Ο CTO της Microsoft, Kevin Scott, έχει δηλώσει ότι κάθε ενημερωμένος πολίτης στον 21ο αιώνα πρέπει να έχει κάποιες γνώσεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις .
Όλες οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει το 1% του πληθυσμού της στις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι κάτι, που πραγματικά μπορεί να ενισχύσει τη δημοκρατία.
Εργαλείο επαλήθευσης bot
Πέρα από το νόμο, που απαιτεί από τις εταιρείες να σας ενημερώνουν όταν μιλάτε με ένα αυτοματοποιημένο bot, υπάρχουν και κάποια εργαλεία, όπως το Botcheck.me, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.
Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια εργαλεία, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανίχνευση Deepfake
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ψεύτικων μέσων, που μιμούνται φωνές και πρόσωπα, προκειμένου να χειραγωγήσουν το κοινό. Οι hackers έχουν αρκετά εξελιγμένες μεθόδους για να εξαπατούν τους χρήστες με αυτόν τον τρόπο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.
Προστασία κατά του phishing
Οι phishing επιθέσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Οι hackers στοχεύουν συχνά κυβερνητικούς φορείς. Οι επιθέσεις ransomware, όπως αυτή, που ανάγκασε τις αρχές στην Riviera Beach της Florida να πληρώσουν 600.000 δολάρια, ήταν επίσης αποτέλεσμα phishing επιθέσεων.
Οι λύσεις ηλεκτρονικής ασφάλειας, όπως το M365 της Microsoft για πολιτικές εκστρατείες, αναπτύσσονται ειδικά για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Δεδομένου ότι οι επιθέσεις σε κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές αυξάνονται συνεχώς, δημιουργούνται όλο και περισσότερα εργαλεία για την προστασία των πληροφοριών και της ιδιωτικής ζωής.
Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο
Ωστόσο, κάποιες συγκεκριμένες τεχνολογίες έρχονται σε κόντρα με τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μια από τις πιο βασικές, είναι τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου, που χρησιμοποιούν πολλές φορές οι κυβερνήσεις για να εντοπίζουν τους αντιφρονούντες σε διαμαρτυρίες.
Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν ελεύθερα συγκεντρώσεις.
Πέρα από τις διαμαρτυρίες, τα λογισμικά αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιούνται και σε δημόσιους χώρους, το οποίο σημαίνει ότι οι πολίτες παρακολουθούνται συνεχώς. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.