Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντιληπτό ένα φαινόμενο, το οποίο προκαλεί την ανησυχία όλων. Παρατηρείται συχνότητα των επιθέσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε εταιρείες και οργανισμούς που χειρίζονται καθημερινά μαζικά προσωπικά δεδομένα ατόμων. Φυσικά, οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων είναι επικίνδυνη, όμως τα προσωπικά ιατρικά στοιχεία ενός ατόμου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά όταν κάποιος έχει πρόσβαση σε αυτά.
Έτσι, επιτακτική είναι η ανάγκη οι εταιρείες που σχετίζονται με τέτοιους τομείς να είναι σε εγρήγορση και να δείχνουν αφοσίωση στον πολύ σημαντικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των ιατρικών δεδομένων. Την ανάγκη αυτή, είδε και ο OTA (Online Trust Alliance). Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που διεξάγει ελέγχους για τις πρακτικές ασφαλείας οργανισμών.
Οι έλεγχοι, κατέταξαν τους οργανισμούς ιατρικής περίθαλψης σε χαμηλή θέση αναφορικά με τα μέσα προφύλαξης από επιθέσεις. Κάτι που δικαιολογεί την τόσο υψηλή συχνότητα παραβιάσεων των ιατρικών δεδομένων.
Τα καλύτερα τηλέφωνα Motorola για το 2024
Νέα στοιχεία: Η Αφροδίτη μάλλον δεν είχε ποτέ ωκεανούς
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα, που μπορεί να λάβει η βιομηχανία του τομέα της περίθαλψης υγείας για την προστασία των δεδομένων.
Αρχικά, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος ταυτότητας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Άλλωστε, πρόκειται για τον τομέα που δέχτηκε τις περισσότερες επιθέσεις. Ο έλεγχος ταυτότητας, επιτρέπει στους αποστολείς να καθορίζουν ποιος έχει εξουσιοδότηση να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους τους.
Εν συνεχεία, απαιτούνται ενέργειες για την βελτίωση της ασφάλειας του εκάστοτε site υγείας και περίθαλψης. Οι οργανισμοί θα πρέπει να εφαρμόζουν το “Always on SSL” (AOSSL) στα sites για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια δεδομένων και το ιδιωτικό απόρρητο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω του HTTP Strict Transport Security (HSTS), το οποίο διασφαλίζει, ότι όλα τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ του site και της συσκευής είναι κρυπτογραφημένα.
Τέλος, οι εταιρείες οφείλουν να εφαρμόσουν έναν μηχανισμό γνωστοποίησης ελαττωμάτων. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως “υπεύθυνη αποκάλυψη” ή “συντονισμένη αποκάλυψη” και δίνει τη δυνατότητα στην υπεύθυνη ομάδα security να στοχεύσει στα σημεία που χρειάζεται.
Οι ασφάλεια, είναι σύνηθες ζητούμενο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, όμως είναι η αλήθεια ότι κάποιες περιπτώσεις απαιτούν πιο γρήγορες και οργανωμένες κινήσεις. Σίγουρα αυτό συμβαίνει και στην υγειονομική περίθαλψη.