Παρασκευή, 10 Απριλίου, 07:12
Αρχική security Το bank Trojan Riltok άρχισε να εντοπίζεται και στην Ευρώπη

Το bank Trojan Riltok άρχισε να εντοπίζεται και στην Ευρώπη

Riltok

Το Riltok, ένα banking Trojan γνωστό για την δράση του σε οντότητες στη Ρωσία, φαίνεται πως ανανεώθηκε και τώρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και σε χώρες της Ευρώπης.

Μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει στρέψει την προσοχή του στη Γαλλία σε ένα ποσοστό 4% και ακόμη μικρότερα ποσοστά στην Ιταλία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο ο κύριος στόχος του που αποτελεί και το 90% των θυμάτων του εξακολουθεί να είναι η Ρωσία, όπως ανέφερε το Kaspersky σε ένα blog post στις 25 Ιουνίου.

Το Riltok διανέμεται από μολυσμένες συσκευές μέσω sms, μεταμφιεσμένο πολλές φορές σε εφαρμογές δημοφιλών υπηρεσιών δωρεάν διαφημίσεων στη Ρωσία. Το θύμα λαμβάνει αρχικά ένα sms το οποίο περιέχει έναν κακόβουλο σύνδεσμο, ο οποίος φαινομενικά οδηγεί σε μία δημοφιλή εφαρμογή δωρεάν διαφήμισης.

Στη συνέχεια, ο χρήστης παροτρύνεται να κατεβάσει μία “νέα έκδοση” της εφαρμογής, η οποία είναι στην πραγματικότητα το Trojan. Για να μπορέσει να εγκαταστήσει την εν λόγω έκδοση, το θύμα πρέπει να επιτρέψει την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις της συσκευής.

Το Riltok ζητά από τον χρήστη την άδεια να χρησιμοποιήσει ειδικά χαρακτηριστικά της AccessibilityService και αν ο χρήστης αγνοήσει ή απορρίψει αυτό το αίτημα, αυτό θα συνεχίσει να εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής του επ’ αόριστον.

- Advertisement -

Όταν το Trojan αποκτήσει τα δικαιώματα που επιθυμεί, ορίζει τον εαυτό του ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή sms προτού εξαφανιστεί από την οθόνη της συσκευής.

Μόλις μολυνθεί μια συσκευή, το κακόβουλο λογισμικό επικοινωνεί ενεργά με τους Command and Control servers και λαμβάνει διάφορες εντολές.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ερευνητών που εξετάζουν το κακόβουλο λογισμικό, αποστέλλει δεδομένα σχετικά με τη συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του IMEI, του αριθμού τηλεφώνου, της χώρας, του παρόχου κινητής τηλεφωνίας, του μοντέλου του τηλεφώνου, της διαθεσιμότητας δικαιωμάτων root, της έκδοσης του λειτουργικού συστήματος, της λίστας των επαφών της συσκευής, της λίστας εγκατεστημένων εφαρμογών και των εισερχόμενων sms.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...