ΑρχικήsecurityΤο Google Play είναι γεμάτο με χιλιάδες εφαρμογές, που κλέβουν δεδομένα

Το Google Play είναι γεμάτο με χιλιάδες εφαρμογές, που κλέβουν δεδομένα

Google Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διεξήγαγαν μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το Play Store της Google είναι γεμάτο με χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια, που φέρουν κακόβουλα προγράμματα.

Η έρευνα διήρκεσε δύο χρόνια και ανέλυσε πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές Android στο Play Store. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εφαρμογών, που “παριστάνουν” άλλες νόμιμες εφαρμογές και παιχνίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 49.608 εφαρμογές, που μοιάζουν πολύ με τις 10.000 πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Google Play Store, φέρουν πιθανότατα κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Επίσης,  βρέθηκαν 1.565 εφαρμογές, που ζητούν τουλάχιστον πέντε “επικίνδυνες” άδειες (σε αντίθεση με τις πρωτότυπες εφαρμογές) και 1.407 εφαρμογές με τουλάχιστον πέντε επιπλέον βιβλιοθήκες διαφημίσεων τρίτου μέρους.

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο για να εντοπίσουν την ύπαρξη ομοιότητας ανάμεσα στα εικονίδια των πλαστών και των πρωτότυπων εφαρμογών. Διαπιστώθηκε ότι πολλοί χρήστες ξεγελιούνταν και κατέβαζαν μια ψεύτικη εφαρμογή, επειδή έμοιαζε πολύ με την πρωτότυπη.

Οι ερευνητές έλεγξαν τις 49.608 ύποπτες εφαρμογές για κακόβουλο λογισμικό, χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό API του VirusTotal. Είναι ένα online εργαλείο ανάλυσης κακόβουλου λογισμικού, το οποίο απέκτησε η Google το 2012.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις άδειες, που ζητούσαν αυτές οι εφαρμογές και τις διαφημίσεις, που περιελάμβαναν. Ωστόσο, το 35% των εφαρμογών δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο Play Store. Πιθανότατα καταργήθηκαν λόγω παραπόνων των πελατών.

Η Google αξιοποιεί το Google Play Protect, προκειμένου να προστατεύσει τις Android συσκευές από δυνητικά επικίνδυνες εφαρμογές.

Επίσης, έχει θεσπίσει πιο αυστηρές πολιτικές, με αποτέλεσμα όλο και λιγότερες εφαρμογές να γίνονται δεκτές στην πλατφόρμα.

“Η διατήρηση του οικοσυστήματος Android δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Google Play Protect είναι ένα σημαντικό επίπεδο ασφαλείας, που χρησιμοποιείται για την προστασία των χρηστών και των δεδομένων τους, διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία, την ποικιλομορφία και τη διαφάνεια του Android”, είχε δηλώσει η Google στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι προβληματικές εφαρμογές έχουν παρακάμψει πολλές φορές το σύστημα ασφαλείας της Google.

Τον Απρίλιο, ανακαλύφθηκαν δημοφιλείς εφαρμογές Android, με εκατομμύρια λήψεις, οι οποίες έτρεχαν κρυφά βίντεο με διαφημίσεις και συμμετείχαν σε απάτες διαφημίσεων.

Το γεγονός ότι βρέθηκαν τόσες πολλές επικίνδυνες εφαρμογές σε ένα από τα πιο δημοφιλή και νόμιμα app stores είναι πολύ ανησυχητικό. Εάν είστε κάτοχος συσκευής Android, ελέγξτε πολύ καλά τις εφαρμογές, που κατεβάζετε. Επίσης, δώστε βάση στις άδειες, που ζητούν οι εφαρμογές. Αν ζητούν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες, απ’ όσες χρειάζεται, αποφύγετε τη λήψη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS