Σύμφωνα με μία αναφορά των Financial Times, η Microsoft διέγραψε μία βάση δεδομένων που περιλάμβανε 10 εκατομμύρια φωτογραφίες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για να εκπαιδεύσουν τα συστήματα της εταιρείας πάνω στην αναγνώριση προσώπων. Πιστεύεται ότι τα συστήματα που εκπαιδεύονταν με αυτές τις φωτογραφίες, ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνται από το στρατό και τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Η εν λόγω βάση δεδομένων κατασκευάστηκε το 2016, χρησιμοποιώντας 100.000 φωτογραφίες διάσημων ατόμων που υπήρχαν online. Η Microsoft δήλωσε ότι η βάση δεδομένων δεν είναι πλέον διαθέσιμη καθώς το άτομο που ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία της δεν συνδέεται πλέον με την εταιρεία.
Το προηγούμενο έτος, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith είχε ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αναλάβει το καθήκον να ρυθμίσει τη χρήση των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου, καθώς θα μπορούσε να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνία.
Ghost: Εξάρθρωση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών
Υπήρχαν Κάποια Στιγμή Δακτύλιοι γύρω από τη Γη;
AI κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για περιορισμό των ατυχημάτων
Πρόσφατα η αστυνομία της Καλιφόρνιας είχε ζητήσει από τη Microsoft την άδεια να χρησιμοποιεί τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου της σε αυτοκίνητα και κάμερες σώματος, όμως η εταιρεία αρνήθηκε να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.
Η τεράστια βάση δεδομένων, που ονομάστηκε MSCeleb, δημιουργήθηκε από φωτογραφίες διάσημων ανθρώπων, οι οποίες εντοπίστηκαν online. Το project Megapixels, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση των φωτογραφιών για τη βάση δεδομένων, αναφέρει ότι οι περισσότερες από τις φωτογραφίες ανήκουν σε Αμερικανούς και Άγγλους ηθοποιούς, όμως η εταιρεία χρησιμοποίησε και εικόνες ατόμων που λόγω του επαγγέλματός τους εκτίθενται στα social media.
Αυτό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες περιελάμβαναν καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, μουσικούς, ακτιβιστές, ερευνητές και συγγραφείς. Αν και η βάση δεδομένων δεν είναι πλέον διαθέσιμη από τη Microsoft, όσοι έχουν κατεβάσει ένα αντίγραφό της μπορούν ακόμα να το χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τον Adam Harvey, που ασχολήθηκε με το project Megapixels, τα δεδομένα μίας βάσης δεδομένων δεν μπορούν να εξαφανιστούν έτσι απλά όταν η βάση διαγράφεται, καθώς αντίγραφά της συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους των χρηστών.