ΑρχικήbusinessΑλγόριθμος του MIT βοηθά ρομπότ να κατανοήσουν τη θέση των ατόμων

Αλγόριθμος του MIT βοηθά ρομπότ να κατανοήσουν τη θέση των ατόμων

Αρκετά χρόνια πριν, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλά και μείωση του χρόνου, που απαιτείται για την διεκπεραίωση εργασιών δημιουργήθηκε η ανάγκη αυτοματισμού. Ο αυτοματισμός προϋποθέτει την ύπαρξη ρομπότ, που στην πραγματικότητα “εργάζονται” παράλληλα με τους ανθρώπους. Στην αρχή τα ρομπότ που δημιουργήθηκαν έκαναν κάποιες βασικές εργασίες και με την πάροδο των ετών, είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν πιο ενεργά σε οτιδήποτε υπήρχε ανάγκη.

Το πρόβλημα που υπάρχει όμως, με τα μέχρι σήμερα robot, έχει να κάνει, με το ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν που πηγαίνουν οι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα αυτού; Πολλές φορές σταματάνε τελείως να κινούνται. Το χειρότερο σενάριο όμως είναι να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα συγκρουόμενα με κάποιον άνθρωπο.

MIT

Το πρόβλημα είναι, ότι συνήθως ενώ μπορούσαν να προβλέψουν πού κατευθύνθηκε ένα άτομο, λόγω κακής αντίληψης του χρόνου, οι αλγόριθμοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν πόσο χρονικό διάστημα έκανε το άτομο κατά μήκος της προβλεπόμενης διαδρομής τους.

Την ανάγκη να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, αναγνώρισαν οι ερευνητές του MIT. Δημιούργησαν για αυτόν τον λόγο, έναν αλγόριθμο που προβλέπει καλύτερα τις διαδρομές, που θα κάνουν ανά πάσα στιγμή άνθρωποι εντός μιας ακτίνας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του MIT, επ’ αυτού, ο αλγόριθμος βασίζεται σε στοιχεία, που βοηθούν ένα ρομπότ να κατανοεί και να παρακολουθεί τις στάσεις και την ανθρώπινη κίνηση. Οι υπάρχοντες αλγόριθμοι προβλέπουν τροχιές με βάση την απόσταση, όπως οι προσωρινές στάσεις, στις οποίες ένα άτομο παύει προτού συνεχίσει στην πορεία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αλληλεπικαλυπτόμενες τροχιές – περιπτώσεις, όπου ένα άτομο κινείται εμπρός και πίσω κατά μήκος μιας παρόμοιας διαδρομής.

Σαφέστατα, πρέπει να γίνουν πολλές εργασίες ακόμη μέχρι να είμαστε σε θέση να πούμε, ότι ο αλγόριθμος αυτός λειτουργεί κανονικά. Η ανάγκη για επίλυση πρακτικών προβλημάτων τον καταστούν τουλάχιστον απαραίτητο. Αρχικά, τα εργοστάσια και τα ρομπότ αποθήκης θα είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά με τους ανθρώπους, χωρίς να επιβραδύνουν την εργασία ή να κινδυνεύουν από τραυματισμούς. Το MIT ανέφερε ακόμη, ότι τα ρομπότ μπορεί να βελτιώσουν την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και σε άλλα επίπεδα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS