ΑρχικήinetΟι περισσότεροι χρήστες δε θα αντιμετώπιζαν μια κυβερνοεπίθεση

Οι περισσότεροι χρήστες δε θα αντιμετώπιζαν μια κυβερνοεπίθεση

κυβερνοεπίθεση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες θεωρούν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μια κυβερνοεπίθεση και ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να κρατούν τα δεδομένα και τις συσκευές τους ασφαλείς. Κατά πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο;

Σε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις Palo Alto Networks και τη βρετανική YouGov για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αποδείχτηκε ότι το 68% των ανθρώπων πιστεύουν ότι κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από μία κυβερνοεπίθεση. Η έκθεση Trust in a Digital Replace, θέλησε να εξετάσει τη στάση του ευρέος κοινού όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ιδιωτικότητα και την τεχνολογία στον σύγχρονο κόσμο.

Φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες, δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους όσο αφορά τις ενέργειες που κάνουν για την ασφάλεια τους, με τα τρία τέταρτα των ατόμων άνω των 45 ετών να είναι σίγουροι ότι προστατεύουν αποτελεσματικά τα δεδομένα τους.

Το παράδοξο είναι ότι η πιο νέα γενιά, ηλικίας 18-24, φαίνεται να πιστεύει λιγότερο στην ικανότητά της να προστατεύσει τα δεδομένα της από κάποια κυβερνοεπίθεση, παρόλο που θεωρητικά έχουν καλύτερη σχέση με την τεχνολογία.

Αυτή η διαφορά στις πεποιθήσεις μπορεί να οφείλεται βέβαια στο ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες είναι πιο ανίδεοι σχετικά με το πόσες και πόσο επικίνδυνες απειλές υπάρχουν στο διαδίκτυο σε σχέση με τους νεότερους, οι οποίοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι.

Σύμφωνα με την Jessica Barker, ειδική σε θέματα που αφορούν τον κυβερνοχώρο, η οποία  βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης, οι περισσότεροι από τους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας απλά αγνοούν ότι υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι προστασίας που μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν, νομίζοντας εσφαλμένα ότι κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Παρά τις ανησυχίες των χρηστών σχετικά με το αν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους από κυβερνοεπιθέσεις ωστόσο, μόλις ένας στους πέντε θα εμπιστεύονταν την ασφάλειά του στην τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρει η Barker, κάθε φορά που μία νέα τεχνολογία αναπτύσσεται, οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί απέναντί της, καθώς δεν ξέρουν τι να περιμένουν από αυτή.

Ένα από τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξε επίσης ότι η εισαγωγή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), άλλαξε επίσης  τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το ιδιωτικό απόρρητο, ενώ το 30% των χρηστών του διαδικτύου συμφωνεί ότι οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Η Barker πιστεύει ότι το να κατανοούν καλύτερα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο οι καταναλωτές, μόνο θετικό μπορεί να είναι για την αποτελεσματικότερη προστασία των δεδομένων τους. Γι’ αυτό και προτείνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να εξοπλίζονται κατάλληλα με τα σωστά εργαλεία, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις των διαδικτυακών απειλών.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS