ΑρχικήinetΟύτε οι Ρώσοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές

Ούτε οι Ρώσοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές

ευρωεκλογές

Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προσέλευση κατά την πρώτη ψηφοφορία το 1979 ήταν 62%, ενώ κατά την τελευταία το 2014, είχε πέσει στο 43%. Κι ενώ φαίνεται ότι αυτές θα είναι από τις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές έως τώρα, δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον των πολιτών που έχει μειωθεί, αλλά και των hacker που συχνά προσπαθούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Giles Portman, αρχηγός της ειδικής ομάδας της ΕΕ που παρακολουθεί τις προσπάθειες της Ρωσίας να παραπλανήσει τους πολίτες σε κρίσιμα γεγονότα όπως αυτό, οι προσπάθειες εισχώρησης από τη εν λόγω χώρα δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές έως τώρα, ούτε έχουν εντοπιστεί σημάδια κάποιας συντονισμένης επίθεσης.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ανακατευτεί καθόλου στην υπόθεση, καθώς πολλοί ιστότοποι και προφίλ κοινωνικών μέσων που συνδέονται με τη Ρωσία, “εξαπλώνουν παραπληροφόρηση, ενθαρρύνουν τη διαφωνία και ενισχύουν τη δυσπιστία”, σύμφωνα με τη New York Times. Εδώ και αρκετό καιρό μάλιστα, κρατικά ειδησεογραφικά μέσα όπως τα RT και Sputnik, διαδίδουν ότι η Ευρώπη καταρρέει και ότι οι πολιτικοί της ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για τους πολίτες.

Μέχρι τώρα όμως οι προσπάθειες αυτές δεν είναι επ ουδενί τόσο συντονισμένες όσο εκείνες που πραγματοποιήθηκαν σε προηγούμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος μέχρι τις εκλογές σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτή η έλλειψη ρωσικής δραστηριότητας, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης λειτουργεί. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο, το σχέδιο υπερδιπλασίασε τη χρηματοδότηση των ομάδων που παρακολουθούν και αντικρούουν παραπλανητικές ειδήσεις. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι μόνο ένα κλάσμα των 1,1 δις ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), που η ΕΕ εκτιμά ότι δαπανώνται από τη Ρωσία για την παραγωγή αυτών των παραπλανητικών ιστοριών. Επιπλέον οι ΕΕ έχει επινοήσει ένα σύστημα συναγερμού για τον συντονισμό μιας απάντησης από τα κράτη μέλη σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, ένα εργαλείο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα. Τέλος έχει αυξήσει και την πίεση στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, να καθορίζουν ποιος χρηματοδοτεί τις πολιτικές διαφημίσεις του ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό στην αφαίρεση κακόβουλων λογαριασμών.

“Εσωτερικός εχθρός”

Μία άλλη τρομακτική θεωρία που επικρατεί, είναι ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά αυτή τη φορά, καθώς οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν οι ίδιες αναλάβει το ρόλο της παραπληροφόρησης.

Οι Times δηλώνουν ότι μία από τις τακτικές που δανείζονται από τη Ρωσία, περιλαμβάνει κεκαλυμμένη χρήση σελίδων του Facebook, οι οποίες φαινομενικά έχουν κοινότυπο περιεχόμενο, για να κάνουν διαφήμιση σε ακροδεξιές αναρτήσεις.

Εστιάζοντας αποκλειστικά στις εξωτερικές απειλές, η ΕΕ ίσως αγνοεί το παράνομο περιεχόμενο που παράγεται εντός των συνόρων της.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS