ΑρχικήsecurityΤι πρέπει να γνωρίζετε, σε περίπτωση που τα δεδομένα σας βρεθούν στο...

Τι πρέπει να γνωρίζετε, σε περίπτωση που τα δεδομένα σας βρεθούν στο Dark Web

dark webΌταν ακούμε τις λέξεις “Dark Web” σκεφτόμαστε πάντα κάτι κακό, σκοτεινό, παράνομο. Αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά όντως το dark web πολλές φορές συνδέεται με την παρανομία και την εγκληματικότητα.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες ασφαλείας, που μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που κάποιος κακόβουλος hacker κλέψει προσωπικά σας δεδομένα. Σε μεγάλο κίνδυνο, βρίσκονται εταιρείες, ιδρύματα, σχολεία, αλλά και ιδιώτες. Ένα από τα πρώτα βήματα των εταιρειών ασφαλείας, είναι να ελέγξουν αν τα κλεμμένα δεδομένα έχουν καταλήξει στο dark web.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το dark web και τι γίνεται στην περίπτωση που προσωπικές πληροφορίες βρίσκονται εκεί;

Αρχικά, τι είναι το dark web; Είναι ένα μέρος του διαδικτύου, το οποίο, όμως, δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης. Αν θέλει κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιον από τους λεγόμενους dark web browsers. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Tor browser.

Το dark web, χάρη στην ανωνυμία και τη μυστικότητα που προσφέρει, είναι ένας χώρος, που ευνοεί την πραγματοποίηση παράνομων συναλλαγών. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Μπορείτε να αγοράσετε κλεμμένα user names και κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών, προσωπικά δεδομένα από λογαριασμούς, που έχουν παραβιαστεί, αλλά και πολλά άλλα, όπως όπλα, ναρκωτικά κ.λ.π. Επίσης, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με hackers, ακόμα και να προσλάβετε κάποιον, για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης.

Τα dark websites δεν διαφέρουν από τα κανονικά sites. Ωστόσο, δεν έχουν τις συνηθισμένες καταλήξεις, όπως .com. Συχνά τελειώνουν σε .onion. Επίσης, έχουν συνήθως σύνθετες διευθύνσεις URL, που δεν μένουν εύκολα στη μνήμη.

Τα θύματα των απατεώνων, που χρησιμοποιούν το dark web για να κάνουν τις παράνομες συναλλαγές τους, είναι πολλά. Γι΄αυτό το λόγο πολλές εταιρείες ασφαλείας αλλά και οι αρχές κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν τις  παράνομες δραστηριότητες στο dark web.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι παράνομο να μπει κάποιος στο dark web. Μπορεί να είναι συνδυασμένο με την παρανομία και την εγκληματικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος το επισκέπτεται κάνει κάτι παράνομο. Η παρανομία έχει να κάνει με συγκεκριμένες δραστηρίοτητες, που γίνονται εκεί και όχι με το ίδιο το dark web.

Τι γίνεται στην περίπτωση που μάθετε ότι προσωπικές σας πληροφορίες βρίσκονται στο dark web;

Ποιες πληροφορίες πωλούνται συνήθως στο dark web;

Οι hackers δεν κάνουν διακρίσεις. Σχεδόν όλα τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία, που κλέβουν, τα βάζουν στο dark web και τα πουλούν. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τιμές τους είναι υπερβολικά χαμηλές.

Σύμφωνα με έρευνες, το 2017, η μέση τιμή για την αγορά αριθμών κοινωνικής ασφάλισης ήταν  μόνο 1$ και για τον αριθμό πιστωτικών καρτών 5$.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε και ένα password manager για να σας βοηθήσει στη δημιουργία πιο ισχυρών κωδικών.

Έπειτα πρέπει να ελέγξετε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, για να δείτε αν υπάρχει κάποια ύποπτη δραστηριότητα, ώστε να ενημερώσετε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με το οποίο συνεργάζεστε, και να δείτε τι κινήσεις πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS