Το San Francisco είναι η πρώτη πόλη στην Αμερική, που αποφάσισε να απαγορεύσει στην αστυνομία να υιοθετήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Ο λόγος για τον οποίο πάρθηκε αυτή η απόφαση, σχετίζεται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι αξιωματούχοι της πόλης θεώρησαν ότι δεν είναι σωστό να εκτίθενται οι φωτογραφίες των ανθρώπων σε εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου.
Η απόφαση εγκρίθηκε την Τρίτη, με οκτώ ψήφους έναντι μίας.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια σχετικά με τις τεχνολογίες παρακολούθησης που χρησιμοποιούν.
Πράσινες κηλίδες στον Άρη ανακαλύφθηκαν από τη NASA
Εκμετάλλευση Ευπαθειών: Απειλές για τη Μονάδα MELSEC
Ρομπότ ανέσυρε ραδιενεργό υλικό από το Fukushima Daiichi
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν, ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου παραβιάζει τα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, καθιστώντας την περισσότερο αρνητική παρά θετική. «Απειλεί την ικανότητά μας να ζήσουμε ελεύθερα, χωρίς συνεχή κυβερνητική παρακολούθηση”, δήλωσαν.
Η χρήση αυτών των τεχνολογιών παρακολούθησης και η κοινή χρήση των δεδομένων των ανθρώπων θα πρέπει να συμβαίνουν σε εξαιρετικά σημαντικές περιπτώσεις.
Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν γίνει αποδεκτά διάφορα συστήματα παρακολούθησης, όπως οι κάμερες ανίχνευσης πινακίδων των οχημάτων και οι κάμερες παρακολούθησης (σε μαγαζιά και λοιπά).
Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική για τη σύλληψη ενόχων.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ερευνητές, που θεωρούν ότι η χρήση της δεν θα είναι αποτελεσματική. Έχει βρεθεί, ότι το σύστημα αναγνώρισης έχει «προκαταλήψεις» απέναντι σε έγχρωμους ανθρώπους και γυναίκες. Επίσης, μια έκθεση είχε δείξει ότι η εφαρμογή αναγνώρισης του Amazon δεν είχε αναγνωρίσει σωστά κάποια πρόσωπα.
Την απόφαση του San Francisco υποστηρίζουν πολλοί οργανισμοί, που παλεύουν για τα πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, καθώς και η μη κερδοσκοπική οργάνωση ACLU της Βόρειας California.
Πολλοί άνθρωποι ήταν αντίθετοι με την υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οπότε η απόφαση αυτή θα τους καθησυχάσει.
Ανησυχίες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, οι οποίες σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του San Francisco. Μερικές από αυτές είναι οι Oakland, Berkeley και Somerville.
Ακόμα και κάποιες τεχνολογικές εταιρείες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith είχε δηλώσει ότι η απεριόριστη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να διαβρώσει τη δημοκρατία και την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.
Από την άλλη μεριά, η Κίνα υποδέχτηκε και υιοθέτησε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου με μεγάλη χαρά, για να είναι σε θέση να παρακολουθεί τους πολίτες της.