ΑρχικήsecurityΓιατί η χρήση πιστωτικών καρτών είναι πιο ασφαλής από τη χρήση χρεωστικών;

Γιατί η χρήση πιστωτικών καρτών είναι πιο ασφαλής από τη χρήση χρεωστικών;

κάρτες Εδώ και πολλά χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντί για μετρητά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί θεωρούν πιο εύκολο να κάνουν τις αγορές τους με μια κάρτα από το να κουβαλούν συνέχεια χρήματα. Στην περίπτωση της πιστωτικής κάρτας μάλιστα, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν κάτι, χωρίς να έχουν εκείνη τη στιγμή το ποσό που χρειάζονται.

Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να απασχολεί τους χρήστες. Πόσο ασφαλής είναι η χρήση των καρτών; Τα τελευταία χρόνια, στην Ινδία, γίνονται όλο και περισσότερες απάτες με τις τραπεζικές κάρτες καθώς και κλοπές στοιχείων ταυτότητας.

Η ασφάλεια αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες.

Οι πιστωτικές κάρτες θεωρούνται πιο ασφαλείς από τις χρεωστικές. Αν κάποιος απατεώνας πραγματοποιήσει μια συναλλαγή χρησιμοποιώντας τη χρεωστική κάρτα σας, θα αποσπάσει αμέσως τα χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Ακολουθούν και κάποιοι άλλοι λόγοι, για τους οποίους η χρήση πιστωτικής κάρτας είναι πιο ασφαλής από τη χρήση χρεωστικής κάρτας αλλά και κάποιες δυνατότητες που παρέχει η πρώτη.

Η πιστωτική κάρτα δεν έχει σχέση με τα δικά σας χρήματα

Οι χρεωστικές κάρτες συνδέονται με τα χρήματα που έχετε στον τραπεζικό σας λογαριασμό. Επομένως, κάθε φορά που κάνετε μια αγορά, αφαιρούνται τα χρήματά σας από το λογαριασμό. Αν ένας απατεώνας καταφέρει να κάνει συναλλαγές με την κάρτα σας, θα πάρει όλα τα χρήματά σας. Επιπλέον, θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης από την τράπεζα και να αποκατασταθεί το ζήτημα.

Στην  περίπτωση της πιστωτικής κάρτας, ο εκδότης επιβάλλει ένα πιστωτικό όριο με βάση την πιστοληπτική ικανότητα και το εισόδημά σας. Με αυτή την κάρτα αγοράζετε πράγματα και ουσιαστικά πληρώνετε με τα χρήματα του εκδότη. Σε μετέπειτα ημερομηνία ξεχρεώνετε το ποσό. Επομένως, αν κάποιος χρησιμοποιήσει την κάρτα σας, δεν θα κλέψει τα δικά σας χρήματα αλλά του εκδότη. Φυσικά, μετά θα πρέπει να αναπληρώσετε το ποσό που χρησιμοποιήθηκε αλλά δεν θα έχετε μείνει χωρίς χρήματα, όπως στην περίπτωση της χρεωστικής κάρτας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν όλες τους οικονομίες στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οπότε μια τέτοια κλοπή θα μπορούσε να τους προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Η πιστωτική κάρτα προστατεύεται σε περιπτώσεις απάτης ή κλοπής, ενώ η χρεωστική όχι

Αν κάποιος κλέψει τη χρεωστική σας κάρτα ή παραβιάσει τα credentials σας και αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας, η μόνη λύση είναι να απευθυνθείτε στην τράπεζα. Εκείνη με τη σειρά της θα μπλοκάρει την κάρτα, ώστε να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που έχουν γίνει ήδη κάποιες συναλλαγές πριν την αναφορά στην τράπεζα; Δεν είναι βέβαιο ότι τα χρήματα, που έχουν ήδη κλαπεί, θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας.

Αντίθετα, αν αναφέρετε μια ύποπτη συναλλαγή μέσω της πιστωτική σας κάρτας, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, ο εκδότης πιστώνει αμέσως το ποσό. Έτσι, η δική σας ευθύνη μειώνεται.

Με την πιστωτική κάρτα μπορεί να διευθετηθεί εύκολα μια λανθασμένη χρέωση

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο. Αν κάποιος χρησιμοποιεί τη χρεωστική του κάρτα και γίνει μια λάθος χρέωση, πρέπει να γίνουν διάφορες διαδικασίες για να διευθετηθεί το θέμα. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους του site. Αυτό απαιτεί χρόνο αλλά επιπλέον μπορεί να μην υπάρχει συνεννόηση με τους αρμόδιους.

Αντίθετα, αν γίνει κάποιο λάθος με την πιστωτική κάρτα, ειδοποιείτε τον εκδότη και αναλαμβάνει εκείνος να διευθετήσει το ζήτημα.

«Εκτεταμένη» εγγύηση και επιστροφές

Οι πιστωτικές κάρτες σε αντίθεση με τις χρεωστικές προσφέρουν εκτεταμένη εγγύηση και δυνατότητα επιστροφής κάποιων προϊόντων. Εκτεταμένη εγγύηση σημαίνει ότι μπορείτε  να επιδιορθώσετε ένα προϊόν ή να το ανταλλάξετε και μετά το πέρας του χρόνου της κανονικής εγγύησης. Φυσικά, αν αγοράσετε ένα προϊόν που δεν έχει καθόλου εγγύηση, δεν υπάρχει η δυνατότητα εκτεταμένης εγγύησης.

Τα παραπάνω εξηγούν τις διαφορές των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών, όσον αφορά στην ασφάλεια. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί στις μέρες μας οι επιθέσεις, ιδίως οι διαδικτυακές, είναι πολύ συχνές. Όπως φάνηκε, οι πιστωτικές κάρτες παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο, όποια κάρτα κι αν προτιμάτε για τις συναλλαγές σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS