ΑρχικήsecuritySri Lanka: Μπλοκάρει την πρόσβαση στα social media

Sri Lanka: Μπλοκάρει την πρόσβαση στα social media

Η κυβέρνηση της Sri Lanka μπλόκαρε προσωρινά την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες social media μετά από θανατηφόρες εκρήξεις που ξέσπασαν στη χώρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 207 άτομα και τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη. Έχουν αναφερθεί οκτώ βομβιστικές επιθέσεις, ανήμερα του Πάσχα των καθολικών σε τρεις εκκλησίες και σε μερικά ξενοδοχεία.

Sri Lanka

Σε μια σύντομη δήλωση, ο γραμματέας του προέδρου της Sri Lankan, Udaya Seneviratne, δήλωσε ότι η κυβέρνηση “αποφάσισε να μπλοκάρει προσωρινά τους δικτυακούς τόπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Instagram σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις “ψεύτικες ειδήσεις”. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι υπηρεσίες θα αποκατασταθούν μόλις  οι έρευνες για τις επιθέσεις καταλήξουν σε συμπέρασμα. Ο πρωθυπουργός της Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, περιέγραψε τις εκρήξεις ως τρομοκρατικό συμβάν.

Ο Nalaka Gunawardene, επιβεβαίωσε σε ένα tweet ότι το WhatsApp μπλοκαρίστηκε επίσης στη χώρα. Άλλοι ανέφεραν ότι δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο YouTube. Αλλά μερικοί δήλωσαν ότι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το WhatsApp.

Ο Ruchika Budhraja, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στην TechCrunch:  «Η σκέψη μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες τους και την κοινότητα που επηρεάζεται από αυτή τη φρικτή πράξη. Οι ομάδες από όλο το Facebook εργάζονται για να υποστηρίξουν τους πρώτους ανταποκριτές και την επιβολή του νόμου καθώς και για τον εντοπισμό και την κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει τα πρότυπά μας. Γνωρίζουμε τη δήλωση της κυβέρνησης σχετικά με το προσωρινό αποκλεισμό των πλατφορμών κοινωνικών μέσων. Οι άνθρωποι βασίζονται στις υπηρεσίες μας για να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες μας και να βοηθήσουμε την κοινότητα και τη χώρα κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού γεγονότος».

Είναι ένα σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές βήμα για μια κυβέρνηση να αποκλείει την πρόσβαση σε ευρέως χρησιμοποιούμενους ιστότοπους και υπηρεσίες. Αν και η κίνηση της Sri Lanka φαινομενικά αποσκοπεί στην αποτροπή της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, είναι πιθανό να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ελευθερία του λόγου και στις προσπάθειες επικοινωνίας των ανθρώπων με τους αγαπημένους τους.

Η Sri Lanka, όπως και άλλα αναδυόμενα έθνη, έχει παλέψει στο παρελθόν με την παραπληροφόρηση. Η κυβέρνηση παραπονέθηκε ότι οι ψευδείς ειδήσεις που έχουν γίνει share στο Facebook βοήθησαν να εξαπλωθεί το μίσος και η βία κατά της μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας. Άλλες χώρες, όπως η Ινδία, λένε ότι η εφαρμογή Encrypted Messaging WhatsApp έχει συμβάλει στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης, προτρέποντας την εταιρεία κοινωνικών μέσων να προσθέσει όρια στον αριθμό των ομάδων στις οποίες μπορεί να σταλεί ένα μήνυμα.

Το Ιράν και η Τουρκία μπλοκάρουν επίσης την πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων τα τελευταία χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών και πολιτικών αναταραχών.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS