Αρχικήsecurity«Hacked με τα μάτια» στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απλά creepy ή ανησυχητικό;

«Hacked με τα μάτια» στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Απλά creepy ή ανησυχητικό;

Hacked με τα μάτια: Έχετε αισθανθεί μέσα στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάποιον να «χαζεύει» την οθόνη του κινητού σας;

Για τους περισσότερους από εμάς η απάντηση είναι «ναι». Αν δεν είναι θετική η απάντηση που δώσατε, μάλλον η οθόνη του κινητού σας απορροφά πολύ και δεν παρατηρείτε γύρω σας.

Όσοι, λοιπόν, δώσατε θετική απάντηση -που είναι και το φυσιολογικό- έχετε σκεφτεί ποτέ τον λόγο που μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει creepy;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί απλά κάποιος να βαριέται την διαδρομή ή να είναι απλά περίεργος.  Αν όμως υπάρχει άλλος λόγος;  Αν είναι κακόβουλος;  Φυσικά και πάλι υπάρχει ο αντίλογος «ε και σιγά θα με χακάρει με τα μάτια;»

Hacked

Πριν αμφισβητήσουμε το ενδεχόμενο αυτό, να σημειώσουμε ότι την απάντηση έχουν δώσει ήδη κάποιες μελέτες προηγούμενων ετών ακόμα και ένα πείραμα  με ποσοστό επιτυχίας του «οπτικού χάκερ» να φθάνει ακόμα και το 91% με το 27% από τις παραπάνω επιτυχίες να αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η πληροφορία που μπορεί να παρθεί απλά χαζεύοντας την οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής μπορεί να είναι ακόμα και αυτούσιοι κωδικοί πρόσβασης! Επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμη πληροφορία όπως διευθύνσεις e-mail, άτομα που επικοινωνούμε,  ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, αναζητήσεις που κάνουμε και πολλά πολλά άλλα.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν για παράδειγμα ένα πολύ στοχευμένο και με σωστή πληροφορία phishing email το οποίο πιθανότατα δύσκολα θα ανιχνευτεί. To “ασφαλές νόμιμο email” μπορεί να κλέψει προσωπικά στοιχεία σας ή να μολύνει την συσκευή με κάποιο κακόβουλο λογισμικό με την χρήση συνημμένων.

Επομένως, χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιείτε τις ηλεκτρονικές συσκευές σας σε δημόσιο χώρο, ώστε να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα.

Άλλωστε, ακόμα και αν δεν τύχετε σε κάποιον κακόβουλο, για πιο λόγο να αφήνετε κάποιον να παραβιάζει την ιδιωτικότητά σας; 

Τέλος, λάβετε υπόψη  ότι έχουν κυκλοφορήσει ακόμα και προστατευτικά τζαμάκια οθόνης που μειώνουν το πεδίο που μπορεί να γίνει αναγνώσιμο και από τα μάτια του «big brother» ενώ κάθεται δίπλα σας στο μετρό.

By f@pei

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS