ΑρχικήsecurityΕπικίνδυνος ο εξοπλισμός της Huawei για την ασφάλεια άλλων χωρών;

Επικίνδυνος ο εξοπλισμός της Huawei για την ασφάλεια άλλων χωρών;

Huawei Μια αναφορά από τη Βρετανία έρχεται για να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες της κυβέρνησης Trump προς την Huawei, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Σύμφωνα με τη βρετανική αναφορά, βρέθηκαν πολλά “σημαντικά” προβλήματα ασφάλειας με τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Huawei.

Οι ευπάθειες που βρέθηκαν  μπορούν να χρησιμοποιηθούν από hackers αλλά και από κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας.

Η Αμερική έχει προτείνει την απαγόρευσή της Huawei. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζητήματα. Πολλές χώρες, όπως και η Βρετανία δεν συμφωνούν με αυτό. Τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας μπορεί να είναι επικίνδυνα, όμως η εταιρεία είναι βασικός προμηθευτής του εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή δικτύων 5G. Οι κυβερνήσεις θα επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για ασύρματα δίκτυα 5G αφού είναι απαραίτητα την ταχεία ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον η τεχνολογία 5G είναι απαραίτητη όχι μόνο στα κινητά αλλά και στον τομέα της υγείας καθώς και στον τομέα κατασκευών και μεταφορών. Επομένως, αν οι χώρες αποφασίσουν την απαγόρευσή της μπορεί να έχουν συνέπειες. Μπορεί να για παράδειγμα να μην μπορέσουν να υιοθετήσουν σύντομα την τεχνολογία 5G.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνούνται να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της αλλά προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους.

Η Huawei, από την άλλη μεριά, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Βρετανίας και τις λαμβάνει υπόψη.

Μια από τις πιο βασικές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που συμφωνούν με την απαγόρευση της Huawei, είναι οι στενές σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβούλευσαν τη Βρετανία “να εξετάσει καλά τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιών της, προκειμένου να εξασφαλίσει τη μέγιστη ασφάλεια των δικτύων της». Οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα ελαττώματα ασφαλείας της Huawei από μια ευρύτερη προσπάθεια από το Πεκίνο να διεισδύσει στα δίκτυά της.

Σύμφωνα με την έκθεση τα περισσότερα προβλήματα προέρχονταν από τεχνικές ατέλειες στον εξοπλισμό της Huawei.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η βρετανική έκθεση ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας και το κόστος που μπορεί να έχει η χρήση φθηνότερου εξοπλισμού της Huawei σε δίκτυα 5G.

Η Huawei μπορεί να κρύβεται πίσω από τις κακές πρακτικές στη δημιουργία λογισμικού για να επιτρέπει την εισαγωγή ενός εκμεταλλεύσιμου σφάλματος. Φυσικά και οι ειδικοί δεν περιμένουν να βρουν φανερές “back doors” στον κώδικα Huawei. Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν «bug doors» – ελαττώματα που μπορούν να εξηγηθούν ως απλό λάθος, αν αποκαλυφθούν, αλλά που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κίνα ή από άλλους hackers για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα δικτύου.

Η Βρετανία, εδώ και 9 χρόνια περίπου έχει ορίσει μια επιτροπή εποπτείας, η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις της Huawei. Όταν οι βρετανικές αρχές άρχισαν να εντοπίζουν ζητήματα ασφαλείας, η Huawei δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις διαδικασίες λογισμικού και ασφαλείας ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γερμανία έφτιαξε επίσης ένα εργαστήριο στη Βόννη για την εξέταση του εξοπλισμού και του κώδικα της Huawei. Η ίδια η Huawei, στην προσπάθειά της να καθησυχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε μια παρόμοια εγκατάσταση στις Βρυξέλλες.

Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι με αυστηρό έλεγχο μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των προϊόντων της Huawei. Ωστόσο, η εταιρεία χρειάζεται μεγάλη βελτίωση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS