ΑρχικήsecurityΤι να κάνετε εάν ένας hacker εισβάλλει στον υπολογιστή σας

Τι να κάνετε εάν ένας hacker εισβάλλει στον υπολογιστή σας

Οι hacker μπαίνουν στον υπολογιστή σας για διάφορους λόγους. Κάποιοι επιθυμούν να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες και να τις πουλήσουν στο dark web. Άλλοι θα κρατήσουν τον υπολογιστή σας και να ζητήσουν λύτρα για να τον επιστρέψουν, ενώ άλλοι θα σας εμπλέξουν σε μια κατάσταση στην οποία θα χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή σας αυτοματοποιημένα έτσι ώστε να χακάρουν και άλλα άτομα. Βέβαια εάν ο hacker δεν ζητήσει τίποτα από εσάς, θα αργήσετε λίγο να αντιληφθείτε ότι έχετε πέσει θύμα hacking. Και όταν το συνειδητοποίησετε, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από ένα software από ιούς και malware για να αποφύγετε τη εισβολή. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας.

hacker

Πριν ακόμη αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα αφαίρεσης ιών ή malware, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χακαριστεί είναι να βάλετε σε καραντίνα τον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποσυνδέετε τον υπολογιστή σας από οποιαδήποτε πηγή του διαδικτύου και από όλα τα δίκτυα. Θυμηθείτε ότι ο hacker χρειάζεται το Διαδίκτυο για να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα από τον υπολογιστή σας.

Μην προσπαθήσετε να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση Wi-Fi μέσω του υπολογιστή, καθώς ένας hacker που έχει εισβάλει στον υπολογιστή σας μπορεί να σας εμποδίσει ή ακόμα και να σας παραπλανήσει για να νομίζετε ότι είστε εκτός σύνδεσης. Αντ ‘αυτού, απενεργοποιήστε το router σας ή αφαιρέστε το καλώδιο δικτύου. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας δεν είναι πλέον συνδεδεμένος σε κανένα δίκτυο εταιρειών ή οικιακών συσκευών, για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση.

Αφαιρέστε το σκληρό σας δίσκο

Ο στόχος τώρα είναι να προσπαθήσετε να ανακτήσετε το σκληρό σας δίσκο. Παρόλο που ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε αμέσως ένα εργαλείο αφαίρεσης ιών ή malware, σημειώστε ότι ο ιός θα μπορούσε μην αφαιρεθεί ούτε με αυτά τα προγράμματα. Επίσης, το γεγονός ότι ο hacker μπήκε στο σύστημά σας ούτως ή άλλως σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με το antivirus σας.

Επομένως, πρέπει να αποσυνδέσετε τον σκληρό σας δίσκο. Στη συνέχεια, ορίστε τον ως “slave drive” και συνδέστε τον σε άλλο υπολογιστή. Θα μπορούσατε επίσης να εγκαταστήσετε μια νέα μονάδα δίσκου ως πρωτεύουσα μονάδα στον ίδιο υπολογιστή και να ρυθμίσετε τη μολυσμένη μονάδα δίσκου σας ως slave drive. Ρυθμίζοντας τον σε slave, ο νέος υπολογιστής δεν θα προσπαθήσει να εκκινήσει από αυτή τη μολυσμένη μονάδα δίσκου. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της μονάδας σας. Ο ένας είναι ανοίγοντας τον υπολογιστή για να αφαιρέσετε τη μονάδα δίσκου, ο άλλος μέσω ενός caddy USB. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε ένα καλά διαμορφωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό στην κύρια μονάδα δίσκου.

Σάρωση και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων σας

Το επόμενο βήμα είναι να σαρώσετε το slave drive για τον κακόβουλο κώδικα που ο hacker χρησιμοποίησε για να διεισδύσει στον υπολογιστή σας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προεπιλεγμένο antivirus που έχει ήδη συνδεθεί με τον υπολογιστή σας, ίσως είναι καιρός να κάνετε αναβάθμιση σε κάτι πιο ισχυρό. Κάντε πολλαπλές πλήρεις ανιχνεύσεις όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας διαφορετικό λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.

Αφού βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος ξεφορτώθηκε το αποτύπωμα του hacker, μπορείτε να προχωρήσετε και να αποθηκεύσετε όλα τα σχετικά δεδομένα. Εάν δεν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας, αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνεται τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας μόνο των σχετικών αρχείων. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε στη συνέχεια να διαγράψετε αυτή την κίνηση. Μην χρησιμοποιείτε μόνο τη λειτουργία μορφοποίησης. Υπάρχουν διαφορετικά βοηθητικά προγράμματα διαγραφής δίσκων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το θέμα είναι να έχετε έναν κενό σκληρό δίσκο ο οποίος έχει απαλλαγεί από τον ιό ή το κακόβουλο λογισμικό του hacker, ανεξάρτητα από το πόσο κρυφά είναι.

Κάντε επανεκκίνηση ξανά

Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσετε ξανά ένα νέο λειτουργικό σύστημα στον κενό σκληρό σας δίσκο. Βεβαιωθείτε ότι το κατεβάζετε από ασφαλή αγορά και όχι από ένα site torrent. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές που χρειάζεστε. Μετά την εγκατάσταση ενός νέου, ισχυρού λογισμικού προστασίας από ιούς ή κακόβουλου λογισμικού, μπορείτε να προχωρήσετε και να αντιγράψετε τα αρχεία που έχετε αποθηκεύσει από τον παλιό σκληρό δίσκο.

Βεβαιωθείτε ότι αλλάξατε αμέσως όλους τους κωδικούς πρόσβασης που είχατε εισαγάγει στον παλιό σκληρό δίσκο. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης στο μέλλον εάν πρέπει να συνδεθείτε σε πολλές πλατφόρμες.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS