ΑρχικήsecurityΧαρούμενη ημέρα "Change Your Password"!

Χαρούμενη ημέρα “Change Your Password”!

Όλοι στο διαδίκτυο φαίνεται να συμφωνούν ότι η 1η Φεβρουαρίου είναι η “Change Your Password Day” και το γιορτάζουμε για έναν καλό λόγο.

Με αναφορές παραβιάσεων δεδομένων και διαρροών κωδικού πρόσβασης που συμβαίνουν σε τακτική βάση, υπενθυμίζεται ότι ο καθορισμός σωστού κωδικού  πρόσβασης και η συντήρηση του είναι κρίσιμη διαδικασία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

password

Αλλά μην σκεφτείτε ποτέ ότι η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης σας είναι μια δουλειά για μια φορά το χρόνο. Η τακτική αλλαγή των κωδικών πρόσβασης θα βελτιώσει σημαντικά την ασφάλειά σας, αλλά το ερώτημα είναι πόσο συχνά; Ας ανακαλύψουμε.

Πότε πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης σας αμέσως

Πριν σας συμβουλέψουμε για την κανονική ρουτίνα αλλαγής κωδικού πρόσβασης, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αλλάξετε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Επαναφέρετε το password σας αμέσως:

  1. Αφού μια υπηρεσία υποστεί παραβίαση δεδομένων ή συμβάν στον κυβερνοχώρο
  2. Υπάρχει μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα στο λογαριασμό σας
  3. Το gadget σας παραβιάστηκε ή μολύνθηκε από κακόβουλο λογισμικό
  4. Αν μοιραστήκατε τον λογαριασμό σας με κάποιον άλλο
  5. Έχετε συνδεθεί στο λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας έναν δημόσιο υπολογιστή

Τώρα ακολουθούν κάποιες συμβουλές για διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών:

Streaming entertainment services

Υπηρεσίες: Streaming sites όπως Netflix, Spotify, Hulu, HBO Go, Sling TV, Pandora, κλπ.

Sharing: Αν και ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες αποθαρρύνουν την κοινή χρήση ενός λογαριασμού, το streaming σε ένα λογαριασμό στο ίδιο σπίτι δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα: Κατά προτίμηση κάθε έξι μήνες. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πολύ συχνά και είναι λίγο ταλαιπωρία –  αφού χρειάζεται να συνδεθείτε ξανά σε όλα τα gadget σας. Ωστόσο, αν μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασης σας με τον σύντροφό σας ή με πολλούς ανθρώπους στο σπίτι σας (που μπορεί να είναι απρόσεκτοι), μπορείτε να το μειώσετε σε τρεις μήνες.

Online αγορές

Υπηρεσίες: Amazon, Apple και καταστήματα εφαρμογών Google, iTunes, Google Play, eBay κ.λπ.

Κοινή χρήση: Ποτέ. Απλά δημιουργήστε ξεχωριστά προφίλ για κάθε μέλος της οικογένειάς σας όποτε μπορείτε. Το περιεχόμενο που αγοράσατε, μπορείτε να τα μοιραστείτε με την Apple και το Family sharing της Google ούτως ή άλλως.

Συνιστώμενο χρονοδιάγραμμα: Για να αποφευχθεί κάθε σημαντική παραβίαση, αλλάξτε τον κωδικό κάθε έξι μήνες. Να ενεργοποιείτε πάντα τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων όταν είναι διαθέσιμος.

Λογαριασμοί email

Υπηρεσίες: Gmail, Yahoo, Outlook, κ.λπ.

Κοινή χρήση: Ποτέ

Προτεινόμενο πρόγραμμα: Τρεις μήνες. Εφόσον οι περισσότεροι λογαριασμοί email χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, συνιστάται να αλλάζετε τους κωδικούς πιο συχνά. Η κατοχή του πρωτογενούς λογαριασμού email σας μπορεί να είναι πύλη στους άλλους λογαριασμούς σας. Και ως συνήθως, να ενεργοποιείται πάντα τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων με τους λογαριασμούς email σας.

Social media

Υπηρεσίες: Facebook, Twitter, Instagram, κλπ.

Κοινή χρήση: Ποτέ

Προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα: Αν και οι λογαριασμοί των κοινωνικών μέσων δεν είναι τόσο κρίσιμοι όσο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας, είναι επίσης συνδεδεμένοι με την προσωπική σας ταυτότητα. Δεν θέλεις για κανένα απολύτως λόγο κάποιος να παριστάνει εσένα στα Social Media. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης σας κάθε έξι μήνες (κάθε τρίμηνο, αν είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί). Θυμηθείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να αποσυνδεθείτε πάντα εάν συνδεθήκατε σε έναν δημόσιο ή κοινόχρηστο υπολογιστή.

Θυμηθείτε ότι αυτές είναι μόνο κάποιες συστάσεις για την απόλυτη ασφάλεια σας.

Στην πραγματικότητα, η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης σας συχνά μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για μερικούς ανθρώπους. Στο τέλος της ημέρας, χρησιμοποιήστε απλά την κοινή λογική για να υπολογίσετε πότε να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασης σας.

Μπόνους: Το να θυμάστε φυσικά όλους τους κωδικούς πρόσβασης είναι δύσκολο, οπότε απαιτείται ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης. Ένας καλός διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα δημιουργήσει αυτόματα ακόμη και δύσκολους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS