ΑρχικήinetOpenindiana Hipster 2018.10 το ανοιχτό Solaris

Openindiana Hipster 2018.10 το ανοιχτό Solaris

OpenIndiana Hipster 2018.10: Το Solaris, είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο UNIX και σχεδιασμένο από την εταιρία Sun Microsystems. Openindiana Hipster

Η άδεια χρήσης του Solaris είναι κλειστή, αλλά πρόσφατα μεγάλα κομμάτια του συστήματος έχουν αλλάξει την άδεια χρήσης σε ανοιχτού κώδικα (CCDL) διαμορφώνοντας το OpenSolaris.

To Solaris, υποστηρίζεται στις εξής αρχιτεκτονικές: SPARC, x86 και x86-64. Το γραφικό περιβάλλον του συστήματος είναι το GNOME (Solaris 10), ενώ είναι διαθέσιμο και το CDE.

Το OpenIndiana τώρα είναι η συνέχεια του Sun Indiana project. Ενώ το OpenSolaris αποσκοπούσε στην παροχή της πηγής του OS/Net, το Indiana project στοχεύει στην παροχή μιας πλήρους διανομής τύπου Solaris γύρω από το OpenSolaris.

Το OpenIndiana ανακοινώθηκε το 2010, όταν η Oracle διέκοψε την υποστήριξη για ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα στο Solaris. Ενώ αρχικά βασίζονταν στο OpenSolaris, το project άλλαξε σε illumos OS/Net.

Η διανομή σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αβεβαιότητας που ακολούθησε μετά την εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle, και πέρασαν μερικοί μήνες χωρίς κάποια σημάδια ενεργής ανάπτυξης.

Ο σχηματισμός αποδείχθηκε έγκαιρος, καθώς η Oracle εγκατέλειψε το OpenSolaris σύντομα για το Solaris 11 Express, μια διανομή με πιο κλειστό αναπτυξιακό μοντέλο.

Το OpenIndiana είναι μέρος του Ιδρύματος Illumos και παρέχει μια αληθινή εναλλακτική λύση για τις κοινότητες ανοικτού κώδικα των Solaris 11 και Solaris 11 Express, με ανοιχτό μοντέλο ανάπτυξης και πλήρη συμμετοχή της κοινότητας.

Σήμερα, το OpneIndiana είναι το de facto πρότυπο για τις διανομές γενικών σκοπών που βασίζονται στο illumos. Το OpenIndiana συντηρείται ενεργά και είναι κατάλληλο για χρήση σε διακομιστές (servers) αλλά και για οικιακούς υπολογιστές. Για το σπίτι αν και υπάρχουν και άλλα projects το OpenIndiana είναι σαφώς το πιο επιτυχημένο.

Έτσι αν ψάχνετε για μια έκδοση του Solaris με GUI ή εάν προέρχεστε από ένα περιβάλλον Linux και θέλετε να δοκιμάσετε το Solaris σε ένα οικείο και μάλλον άνετο περιβάλλον, το OpenIndiana είναι για σας.

Κατεβάστε το ISO που κυκλοφόρησε σήμερα

OI-hipster-gui-20181023.iso

________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS