ΑρχικήsecurityΑπαγορεύστε στις εφαρμογές να παρακολουθούν το smartphone σας μέσα από απλά βήματα!

Απαγορεύστε στις εφαρμογές να παρακολουθούν το smartphone σας μέσα από απλά βήματα!

Εκατοντάδες εφαρμογές μπορούν να σας παρακολουθούν και να μοιραστούν προσωπικές πληροφορίες με τους διαφημιστές και τους λιανοπωλητές. Υπάρχει όμως τρόπος να περιορίσετε το stalking και σας τον παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

Τουλάχιστον 75 εταιρείες λαμβάνουν τα ακριβή δεδομένα τοποθεσίας των ανθρώπων από εκατοντάδες εφαρμογές των οποίων οι χρήστες επιτρέπουν υπηρεσίες εντοπισμού θέσης για παροχές όπως ειδοποιήσεις καιρού. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν, αποθηκεύουν ή πωλούν τις πληροφορίες για να βοηθήσουν τους διαφημιστές, τις επιχειρήσεις επενδύσεων και άλλους.

Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν τα location data companies εντοπίζουν τη συσκευή σας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι  κάθε εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας μπορεί να τα μοιράζεται με άλλες εταιρείες, εφόσον αναφέρεται αυτή η δυνατότητα στην πολιτική απορρήτου της.

Αλλά η γλώσσα σε αυτές τις πολιτικές απορρήτου μπορεί να είναι πυκνή, τελείως παραπλανητική και να προκαλεί σύγχυση. Οι εφαρμογές που αποθηκεύουν στοιχεία τοποθεσίας για να βοηθήσουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια, συνήθως αναφέρουν τους χρήστες ότι τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση της αγοράς – ή απλώς για “επιχειρηματικούς σκοπούς”.

Αρχικά, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ποιες εφαρμογές έχουν την άδεια να εντοπίζουν την τοποθεσία σας.

Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές για τις data εταιρείες είναι εκείνες που προσφέρουν υπηρεσίες συνδεδεμένες με την τοποθεσία των χρηστών – συμπεριλαμβανομένου του καιρού, της διαμετακόμισης, των ταξιδιών, των αγορών και του dating – επειδή οι χρήστες λογικά θα ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης.

Ορισμένες εφαρμογές έχουν εσωτερικές ρυθμίσεις, όπου μπορείτε να υποδείξετε ότι δεν θέλετε η τοποθεσία σας να χρησιμοποιείται για στοχοθετημένη διαφήμιση ή για άλλους σκοπούς. Μπορείτε επίσης να δώσετε την ίδια εντολή μέσα από το κύριο μενού απορρήτου της συσκευής σας.

Στις ρυθμίσεις απορρήτου της συσκευής, οι εφαρμογές παρέχουν σύντομες εξηγήσεις για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τοποθεσίας. Μην βασίζεστε σε αυτές τις καθώς πολλές από αυτές είναι ελλιπείς και συχνά δεν αναφέρουν ότι τα δεδομένα θα μοιραστούν.

iOS

Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε εντελώς την παρακολούθηση τοποθεσίας, απενεργοποιήστε τις “Υπηρεσίες τοποθεσίας”. Με τις υπηρεσίες τοποθεσίας να απενεργοποιούνται εξ ολοκλήρου, μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι χάρτες.

Αν έχετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, ίσως να θέλετε να τις διαγράψετε από τη συσκευή σας.

Android

εφαρμογές

Αυτές οι οδηγίες αφορούν τα πρόσφατα τηλέφωνα Android. Σε αντίθεση με τα iPhones, τα Android δεν σας επιτρέπουν να περιορίσετε την πρόσβαση μιας εφαρμογής στην τοποθεσία σας μόνο στις στιγμές που την χρησιμοποιείτε. Οποιαδήποτε εφαρμογή στο Android που έχει την άδειά σας για να παρακολουθήσει την τοποθεσία σας μπορεί να λάβει τα δεδομένα ακόμα και όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Σε νεότερες εκδόσεις του Android, η συλλογή αυτών των δεδομένων περιορίζεται σε “a few times an hour“, σύμφωνα με τη Google.

Για να απενεργοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες τοποθεσίας, απενεργοποιήστε την επιλογή “Χρήση τοποθεσίας” στις ίδιες ρυθμίσεις τοποθεσίας που περιγράφονται παραπάνω.

Αν δεν ενεργοποιήσετε καθόλου τις υπηρεσίες τοποθεσίας, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι χάρτες. Αν θέλετε να μπορείτε να αλλάζετε περιοδικά μεταξύ της ενεργοποίησης και απενεργοποίησης των υπηρεσιών τοποθεσίας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια γρήγορη ρύθμιση. Για να δείτε τις Γρήγορες ρυθμίσεις, σύρετε προς τα κάτω από την κορυφή της οθόνης σας και πατήστε το μικρό μολύβι για επεξεργασία.

Αν έχετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, ίσως να θέλετε να τις διαγράψετε από το τηλέφωνό σας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες αφορούν προς το παρόν τους χρήστες που μέσων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες και για τη Ευρώπη.

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS