ΑρχικήsecurityRansomware: Μερικά dos και don'ts που πρέπει να γνωρίζετε!

Ransomware: Μερικά dos και don’ts που πρέπει να γνωρίζετε!

Το ransomware θεωρείται ένα από πιο επιτυχημένα είδη κακόβουλων λογισμικών τα τελευταία χρόνια. Σκοπός του είναι να αποκομίσει χρήματα από το εκάστοτε θύμα του ως αντίτιμο για την αποκατάσταση των κρυπτογραφημένων αρχείων. Όπως και οι περισσότεροι ιοί, συνήθως βρίσκεται σε μια συσκευή, εκμεταλλευόμενο μια τρύπα ασφαλείας στο ευάλωτο λογισμικό ή εξαπατώντας κάποιον να το εγκαταστήσει (phishing). Το Ransomware, όπως είναι γνωστό, καταγράφει high-profile θύματα όπως νοσοκομεία, δημόσια σχολεία, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αστυνομικά τμήματα.

Ransomware

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ransomware έχει αποδειχθεί μια κερδοφόρα επιχείρηση για τους εγκληματίες του διαδικτύου.

Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικά dos και don’ts για έναν απλό χρήστη.

  • Μη πληρώσετε τα λύτρα! Και να πληρώσετε το απαιτούμενο ποσό δεν σας εγγυάται κανείς ότι τελικά θα ανακτήσετε την πρόσβαση στα αρχεία σας.
  • Φροντίστε να δημιουργείτε backup των αρχείων σας έτσι ώστε αν μολυνθείτε να επαναφέρετε τα επηρεασμένα αρχεία από το αντίγραφο ασφαλείας.
  • Μην παρέχετε προσωπικές πληροφορίες όταν απαντάτε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ανεπιθύμητη τηλεφωνική κλήση, σε μήνυμα κειμένου ή σε άμεσο μήνυμα. Οι Phishers θα προσπαθήσουν να σας εξαπατήσουν για να εγκαταστήσετε το κακόβουλο λογισμικό.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο antivirus software και firewall. Η διατήρηση ενός ισχυρού τείχους προστασίας και η ενημέρωση του λογισμικού ασφαλείας είναι κρίσιμης σημασίας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε antivirus software από μια αξιόπιστη εταιρεία.
  • Χρησιμοποιείτε σάρωση και φιλτράρισμα περιεχομένου στα mail servers. Τα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα πρέπει να σαρωθούν για γνωστές απειλές και να μπλοκάρουν τυχόν τύπους συνημμένων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστήματα και το λογισμικό είναι ενημερωμένα με τα σχετικά patches. Exploit kits που φιλοξενούνται σε παραβιασμένους ιστότοπους χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού.
  • Εάν ταξιδεύετε, προειδοποιήστε το τμήμα πληροφορικής σας εκ των προτέρων, ειδικά αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε δημόσιο ασύρματο Internet. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN κατά την πρόσβαση σε δημόσια Wi-Fi

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS