Παρασκευή, 10 Απριλίου, 06:04
Αρχική inet Linux Mint 19 Περισσότερα για τη νέα έκδοση: το Linux για όλους

Linux Mint 19 Περισσότερα για τη νέα έκδοση: το Linux για όλους

Το νέο Linux Mint 19 κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες και διατίθεται σε δύο κύριες εκδόσεις. Η κύρια σειρά βασίζεται στο Ubuntu αλλά το project διαθέτει και μια δεύτερη έκδοση που βασίζεται στο Debian, την Linux Mint Debian Edition.
Το Mint 19 είναι διαθέσιμο σε x86 και 64-bit x86 builds και έρχεται με τρία διαφορετικά desktops: Cinnamon, MATE και Xfce.
Κάθε μία από αυτές τις εκδόσεις έχει σχεδιαστεί για να τρέχει κάτω από το ίδιο core, και το μόνο που αλλάζει είναι το περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας.Linux Mint 19
Το Mint 19 βασίζεται στο Ubuntu 18.04 LTS κάτι που σημαίνει ότι θα υποστηρίζεται πέντε χρόνια περίπου με ενημερώσεις ασφαλείας.
Η νέα έκδοση φέρνει ορισμένες αλλαγές και πολλές βελτιώσεις. Για παράδειγμα, το παράθυρο καλωσορίσματος που τρέχει όταν συνδεθείτε για πρώτη φορά. Η εφαρμογή θα σας καθοδηγήσει στα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση του νέου λειτουργικού συστήματος, και θα εγκαταστήσει όλες τις ενημερώσεις λογισμικού από προεπιλογή. Το Timeshift είναι άλλη μια καινοτομία του Linux Mint 19. Είναι ένας προεπιλεγμένος snapshot manager και θα μιλήσουμε αργότερα για αυτόν. Το νέο MATE υποστηρίζει HiDPI.

Άλλο ένα αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθεί για το νέο Mint είναι η υποστηρίξη κρυπτογράφησης του /home. Μπορεί να μην σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση, αλλά το Ubuntu κρυπτογραφεί πλέον ολόκληρο τον δίσκο. Φυσικά όλες οι διανομές που βασίζονται στο Ubuntu σταμάτησαν να υποστηρίζουν την κρυπτογράφηση του home. Όλες εκτός του Mint που αποτελεί εξαίρεση κει επιτρέπει την κρυπτογράφηση κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.
Το Mint χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης Ubiquity, του Ubuntu. Η εγκατάσταση ξεκινά με την επιλογή γλώσσας και στη συνέχει ζητείται επιβεβαίωση της διάταξης του πληκτρολογίου. Η επόμενη οθόνη σας δίνει την επιλογή να εγκαταστήσουμε λογισμικό τρίτων, όπως μη-ελεύθερο firmware, κωδικοποιητές Flash και πολυμέσων.
Μετά σας δίνει την δυνατότητα να χωρίσετε τον σκληρό σας δίσκο αυτόματα ή με το χέρι διαθέτοντας υποστήριξη για format σε ext2/3/4, XFS, JFS και Btrfs. Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Timeshift θα πρέπει να διαμορφώσετε τον δίσκο σας σε Btrfs. Οι τελευταίες δύο οθόνες θα σας ζητήσουν να επιλέξετε τη ζώνη ώρας μας από ένα παγκόσμιο χάρτη, το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας.
Η διανομή όπως και κάθε άλλη διανομή που βασίζεται στο Ubuntu δεν σας δίνει δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού root.
Η νέα λειτουργία Timeshift μπορεί να βρεθεί από το μενού των εφαρμογών ή να ξεκινήσει άμεσα από το παράθυρο καλωσορίσματος. Η εφαρμογή ξεκινάει με έναν οδηγό που σας επιτρέπει να επιλέξετε πως να δημιουργήσετε τα backups. Με το βοηθητικό πρόγραμμα rsync ή δημιουργία snapshots του εγκατεστημένου συστήματος σε ένα δίσκο Btrfs. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πόσο συχνά θα έχετε νέα snapshots του συστήματός σας.
[su_note note_color=”#fff9d8″ text_color=”#271e45″ radius=”2″]Προσοχή: τα snapshots προς το παρόν αποθηκεύονται τοπικά από το Timeshift και θα χαθούν εάν ο δίσκος του υπολογιστή είναι κατεστραμμένος.[/su_note]
Η εφαρμογή Timeshift εν ολίγοις θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε, να καθαρίσετε και να επαναφέρετε ολόκληρα snapshots στο σύστημά σας. Αν δεν το καταλαβαίνετε να αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Έχετε ένα snapshot από ένα σύστημα που έχετε εγκαταστήσει πάρα πολλά extra γιατί το απαιτεί η δουλειά σας. Το σύστημα καταστρέφεται από κάποιον αρχάριο (ονόματά δεν λέμε) αλλά εσείς διαθέτετε το snapshot. Μπορείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας όπως ακριβώς ήταν, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε όλες τις εφαρμογές που επιθυμείτε από την αρχή.
Το Mint 19 έρχεται με όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές προεγκαταστημένες. Κάνοντας κλικ στο μενού θα δείτε τον Firefox, τον Thunderbird, το HexChat IRC την εφαρμογή Transmission, το LibreOffice, το Rhythmbox το VLC και πολλά άλλα.
Το Linux Mint 19 τρέχει σε systemd init software την έκδοση Linux kernel 4.15.
Η διανομή εκτός του Timeshift που αναφέραμε προηγουμένως, διαθέτει και ένα βοηθητικό πρόγραμμα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που ονομάζεται mintBackup. Η εφαρμογή μπορεί να δημιουργεί συμπιεσμένα αντίγραφα αρχείων του home, και να αποθηκεύει μια λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών που υπάρχουν στο σύστημα.
Το Linux Mint 19 θα χρειαστεί περίπου 6,6GB χώρο στο δίσκο σας και η επιφάνεια εργασίας MATE χρειάζεται περίπου 360MB μνήμης RAM.
Η διανομή Linux Mint 19 από την αρχή της εγκατάστασης θα εντοπίσει κάθε hardware που χρησιμοποιείτε και θα εγκαταστήσει τους κατάλληλους drivers. Αυτή είναι και η μαγεία του Mint, κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τους νέους χρήστες του Linux, ή τους παλιούς που έχουν κουραστεί να πραγματοποιούν ρυθμίσεις.
_________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

LIVE NEWS

loopfs: Θα μπορούσε να είναι το νέο σύστημα αρχείων του Linux;

Το Linux υποστηρίζει αρκετά συστήματα αρχείων, όπως EXT4, F2FS, Btrfs και XFS. Αυτά τα συστήματα επαρκούν όταν...

Έρευνα: Οι έφηβοι προτιμούν τα iPhones από τα κινητά Samsung

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται κάθε έξι μήνες με στόχο να καταγράψει τις συνήθειες των εφήβων, oι νέοι δεν επιλέγουν κινητά Samsung....

Bill Gates: Τα σχολεία ανοίγουν το φθινόπωρο και η οικονομία καταστρέφεται

Ο Bill Gates πιστεύει ότι τα σχολεία θα μπορέσουν να ανοίξουν το φθινόπωρο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Becky Quick στο CNBC.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις από το σπίτι για παιδιά 4-12 ετών και όλη την οικογένεια

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά και οικογένειες, στις οποίες μπορούν συμμετάσχουν από το σπίτι, προσφέρει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου...

Microsoft: Κυκλοφόρησε τις ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Office

Η Microsoft κυκλοφόρησε τις non-security ενημερώσεις του Απριλίου 2020 για το Microsoft Office, οι οποίες περιλαμβάνουν διορθώσεις για σφάλματα καθώς και βελτιώσεις...

To νέο Cheetah mode της Τesla προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις

Το νέο Cheetah mode στο μοντέλο Tesla S ωθεί το ηλεκτρικό αυτοκίνητο από 0 στα 100 χλμ / ώρα γρηγορότερα από ότι...

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση!

Tails 4.5: Κυκλοφόρησε η νέα, πιο ασφαλής έκδοση- Το Tails, είναι ένα live λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο...

Windows 10 λειτουργία βοηθά στη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps

Τα Windows 10 θα διευκολύνουν τη διαγραφή άχρηστων αρχείων και apps, παρουσιάζοντάς τα μαζεμένα σε μια λίστα.

Cloudflare: Σταματά να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google!

Η Cloudflare ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το reCAPTCHA της Google και θα μεταβεί σε έναν νέο πάροχο εντοπισμού bot που...

Το Google Stadia Pro προσφέρεται δωρεάν για δύο μήνες! Ώρα για video games!

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα λόγω κορωνοϊού, είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις των...