ΑρχικήsecurityΕυπάθεια στο LibSSH δίνει πρόσβαση χωρίς στοιχεία σύνδεσης

Ευπάθεια στο LibSSH δίνει πρόσβαση χωρίς στοιχεία σύνδεσης

Η ανανεωμένη εκδοχή του LibSSH library διορθώνει μια ευπάθεια στο authentication μηχανισμό, όπου δίνει πρόσβαση στον server απλά λέγοντας του ότι η διαδικασία αυθεντικοποίησης ήταν επιτυχής.

LibSSH

Το library του LibSSH επιτρέπει την υποστήριξη του secure shell πρωτοκόλλου (SSH) σε εφαρμογές, επιτρέποντας μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ των client και server. Η ευπάθεια ανακαλύφθηκε από τον Peter Winter-Smith, πήρε τον κωδικό CVE-2018-10933 και επηρεάζει την server πλευρά του LibSSH.

Η αξιοποίηση της εν λόγω ευπάθειας είναι αρκετά απλή. Αρκεί να εμφανιστεί στον χρήστη το μήνυμα SSH2_MSG_USERAUTH_SUCCESS, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα εμφανιζόταν μόνο εάν είχε προηγηθεί η διαδικασία αυθεντικοποίησης χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο server στον οποίο εκτελείται η υπηρεσία SSH, περιμένει να λάβει από κάποιον client το μήνυμα SSH2_MSG_USERAUTH_REQUEST, για να ξεκινήσει η διαδικασία αυθεντικοποιήσης. Αντί αυτού, εάν αντί για το request μήνυμα λάβει το success, δίνει πρόσβαση στον client χωρίς αυτός να έχει εισάγει κανένα στοιχείο σύνδεσης.

Το κόλπο αυτό είναι δυνατό να εκτελεστεί μόνο στην έκδοση 0.6 ή σε παλαιότερη της, και δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής ή προφύλαξης, πέρα από την ανανέωση της υπηρεσίας.

Μια σύντομη αναζήτηση στην μηχανή αναζήτησης Shodan, φέρνει παραπάνω από 6.000 αποτελέσματα με συστήματα που εκτελούν την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μια υπηρεσία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την υπηρεσία, είναι το GitHub. Ωστόσο δεν χρησιμοποιεί την απλή έκδοση της υπηρεσίας, αλλά μια ειδικά διαμορφωμένη παραλλαγή,  που σύμφωνα με την εταιρεία δεν είχε ποτέ αυτή την ευπάθεια.

Τέλος, το πόσο απλό ήταν να εκμεταλλευτεί αυτή η ευπάθεια, δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς πολλά ήταν τα Tweet που κορόιδευαν  την ευπάθεια.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS