ΑρχικήinetDDNS: Τι είναι και που χρησιμεύει αυτή η υπηρεσία

DDNS: Τι είναι και που χρησιμεύει αυτή η υπηρεσία

DDNS, dynamic DNS, ή πιο συγκεκριμένα dynamic domain name system, είναι μια υπηρεσία η οποία διατηρεί και «μεταφράζει» τα domain names σε δυναμικές διευθύνσεις IP. Μέσω μιας τέτοιας υπηρεσίας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή ή στα αρχεία σας που βρίσκονται στο σπίτι σας, από οπουδήποτε στον κόσμο.

Η υπηρεσία  DDNS εξυπηρετεί έναν παρόμοιο σκοπό με την υπηρεσία  DNS. Η DDNS επιτρέπει σε οποίον έχει στην κατοχή του ftp servers, ή άλλου είδους υπηρεσίες, να έχει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες «καλώντας» ένα συγκεκριμένο όνομα (domain name) αντί για την διεύθυνση IP, η οποία αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το DNS, το οποίο δουλεύει μόνο με στατικές IP, το DDNS είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με δυναμικές IP, οι οποίες χρησιμοποιούνται στις περισσότερες σπιτικές συνδέσεις internet. Έτσι μια DDNS υπηρεσία είναι ιδανική εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό του οικιακού δικτύου σας, από κάποιο άλλο δίκτυο.

DDNS DNS IP

Πως δουλεύουν όμως αυτές οι υπηρεσίες?

Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοιου τύπου υπηρεσία, αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε μια, όπως είναι η NO-IP, και στην συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό. Υστέρα ανάλογα με την υπηρεσία που θα επιλέξετε, θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως μπορείτε να ρυθμίσετε την υπηρεσία. Συνήθως υπάρχουν software προγράμματα που πρέπει να κατεβάσει ο χρήστης και να εγκαταστήσει στον server του. Επίσης, σε μερικές από αυτές τις υπηρεσίες, είναι δυνατή η ρύθμιση απευθείας επάνω στο router, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τρέχει συνεχώς το software.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει το software είναι απλός. Αφού αρχίσει να εκτελείται, ελέγχει συνεχώς για το αν έχει μεταβληθεί η δημόσια IP της σύνδεσης, και όταν αντιληφθεί ότι άλλαξε, επικοινωνεί με την DDNS υπηρεσία, ενημερώνοντας της και ανανεώνοντας τα records της.

Με αυτόν τον τρόπο, όσο υπάρχει ενεργή σύνδεση, και όσο το πρόγραμμα εκτελείται, είναι σίγουρο ότι όποιος «καλεί» το domain που έχετε δημιουργήσει, θα δρομολογείται στο σωστό μέρος.

DNS VS DDNS

Ο λόγος για τον οποίο οι στατικές διευθύνσεις χρησιμοποιούν DNS και όχι DDNS, είναι επειδή το domain name τους δεν χρειάζεται να ενημερώνεται. Οι στατικές IP, σε αντίθεση με τις δυναμικές IP, δεν μεταβάλλονται.

Γιατί μπορεί να χρειάζεστε μια DDNS υπηρεσία

Η χρήση δυναμικού DNS είναι η ιδανική λύση για εσάς εάν διατηρείται κάποιον webserver στο σπίτι σας, εάν θέλετε πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή σας ανεξαρτήτως της τοποθεσίας σας, ή για οποιονδήποτε παρόμοιο λόγο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS