Brave: Επιλέγει Chromium όπως οι Google Chrome, Vivaldi, Opera, Edge
infosec

Brave: Επιλέγει Chromium όπως οι Google Chrome, Vivaldi, Opera, Edge

Το Chromium code base ανοιχτού κώδικα της Google κερδίζει σταθερά έδαφος. Μετά την απόφαση της Microsoft να το χρησιμοποιήσει για...
Read More
infosec

e-volution awards 2019: Δύο βραβεία για την υπηρεσία Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών της cosmoONE

Δύο σημαντικές διακρίσεις για την ανάπτυξη πρωτοποριακών εφαρμογών ηλεκτρονικού επιχειρείν, απέσπασε η cosmoONE στα e-volution awards 2019, το θεσμό που...
Read More
infosec

Εφαρμογές Android που πρέπει να απεγκαταστήσετε άμεσα

Το Google Play Store, δυστυχώς φιλοξενεί πολλές εφαρμογές adware και clickfraud για συσκευές Android. Μια πρόσφατη έρευνα έριξε φως σε...
Read More
infosec

Τι νέο υπάρχει στην ενημέρωση KB4471332 των Windows 10 1809

Η Microsoft διαθέτει μία ακόμα ενημέρωση για τα Windows 10 1809 (Οκτωβρίου 2018) και αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση που...
Read More
infosec

Hacker εισέβαλε στο DNS του Linux.org!

Hacker κατάφερε να εισβάλλει στο DNS του Linux.org και να κατευθύνει το domain σε άλλο server με αποτέλεσμα να εμφανίζεται...
Read More
Latest Posts

PeerTube: Μια Open Source εναλλακτική λύση για το YouTube

PeerTubeΌταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε κάποιο βίντεο online, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το YouTube. Αλλά η δημοφιλής πλατφόρμα συχνά δέχεται λογοκρισία σε αρκετές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες μάλιστα απαγορεύουν το YouTube από καιρό σε καιρό.

Εκτός όμως από τη λογοκρισία, πρόσφατα ακόμη και το ίδιο το YouTube κατέληξε να μπλοκάρει πολλά νόμιμα κανάλια λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Τελικά, οι δημιουργοί βίντεο είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού.

Για όσους επηρεάζονται από το τεχνικό σφάλμα του YouTube, υπάρχει μια άλλη open source εναλλακτική λύση. Ονομάζεται PeerTube (ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος στο GitHub).

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο P2P είναι αποκεντρωμένη, όπως και το BitTorrent. Οι χρήστες μπορούν να φιλοξενούν βίντεο στο προσωπικό τους instance (ένα PeerTube server) που έχει δικό του κοινό.

Μπορεί να συνδεθεί με άλλους PeerTube instances, χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται ActivityPub. Έτσι, οι χρήστες ενός instance λαμβάνουν προτάσεις βίντεο και από άλλα. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς λειτουργεί ένας PeerTube server.

Το PeerTube υποστηρίζει το WebTorrent, το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος εύρους ζώνης, καθώς οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα βίντεο παρέχουν και οι ίδιοι εύρος ζώνης. Ωστόσο για τους δημιουργούς, εξακολουθούν να υπάρχουν δαπάνες που τους επιβαρύνουν, για πράγματα όπως το hosting και η ανάπτυξη ιστοτόπων. Αν και υπάρχει περιθώριο για τη δημιουργία εσόδων, δεν είναι τόσο εύκολο.

Ωστόσο, αυτό που δίνει το PeerTube στους δημιουργούς είναι η εξουσία πάνω στο περιεχόμενό τους, τη στιγμή που οποιαδήποτε μέρα τα βίντεό τους μπορεί να μπλοκαριστούν ή να λογοκριθούν.

Η πρώτη έκδοση του PeerTube ξεκίνησε πέρυσι. Η μη κερδοσκοπική εταιρία Framasoft που εδρεύει στη Γαλλία, διενήργησε μια εκστρατεία crowdfunding, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *