ΑρχικήinetTyposquatters: Τυπογραφικά λάθη σε domains δημιουργούν μπελάδες

Typosquatters: Τυπογραφικά λάθη σε domains δημιουργούν μπελάδες

Οι typosquatters – απατεώνες βασίζονται στα λάθη σας. Η πληκτρολόγηση ενός μόνο λάθους χαρακτήρα θα μπορούσε να σας στείλει σε ένα πιστό αντίγραφο του ιστότοπου που επιθυμείτε να επισκεφτείτε και να προκύψει  εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, να κλέψει ευαίσθητες προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες ή ακόμα και να κλειδώσει τον υπολογιστή σας.

Typosquatters-fake-domains

Παρόλο που σπάνια ακούμε για τέτοια περιστατικά, αυτή η τεχνική υλοποιείται εδώ και χρόνια και οδεύει προς το χειρότερο σύμφωνα με τον John Breyault, ο οποίος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα Fraud.org της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών.

“Μπορεί να μεταβείτε σε έναν ιστότοπο που φαίνεται 100% αληθινός, αλλά όταν εισάγετε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ή τους κωδικούς πρόσβασής σας, δίνετε στους απατεώνες πρόσβαση σε λογαριασμούς όπως e-banking και email, μέσω τον οποίων μπορούν να πραγματοποιήσουν τραπεζικές κινήσεις ή να κάνουν phishing attacks” δήλωσε ο κ. Breyault.

Ερευνητές πρόσφατα δημιούργησαν μια λίστα με πολλά πιθανά κακόβουλα websites που μιμούνται κάποιους από τους πιο δημοφιλείς αληθινούς ιστότοπους.

Πολλά από αυτά τα κακόβουλα domains ήταν ακριβή αντίγραφα των αληθινών ονομάτων, αλλά χωρίς το “o” στην κατάληξη τους, για παράδειγμα Netflix.cm. Η κατάληξη .cm στην πραγματικότητα είναι για websites από το Καμερούν ενώ μία άλλη κατάληξη παρόμοιου τύπου είναι η .om που προορίζεται για το Ομάν.

Προστατεύστε τον εαυτό σας απο τους typosquatters με τα παρακάτω βήματα:

  • Πριν πατήσετε το enter ελέγξτε αν η διεύθυνση που πληκτρολογήσατε είναι σωστά γραμμένη.
  • Αποθηκεύστε στους σελιδοδείκτες τις σελίδες που επισκέπτεστε πιο συχνά.
  • Σε περίπτωση που δεν θυμόσαστε ακριβώς μια διεύθυνση, χρησιμοποιήστε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google.
  • Να είσαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τα links που βλέπετε στα social media. Συχνά οδηγούν σε ψεύτικες σελίδες.

Στην περίπτωση που καταχωρήσετε άθελά σας προσωπικά σας στοιχεία  σε έναν τέτοιο ιστότοπο, αλλάξτε άμεσα τους κωδικούς σας!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS