ΑρχικήsecurityΤο κινητό μας μας κατασκοπεύει - πρέπει να ανησυχούμε;

Το κινητό μας μας κατασκοπεύει – πρέπει να ανησυχούμε;

κινητόΣας έχει προβληματίσει ποτέ το ότι κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα εστιατόριο ή ένα κατάστημα, το κινητό σας σας προτείνει να κάνετε check-in ή να αφήσετε μια κριτική, ακόμα και όταν το GPS σας είναι απενεργοποιημένο; Σίγουρα η Google ξέρει πού βρίσκεστε, αλλά στην πραγματικότητα οι εφαρμογές σας (και όποιος βρίσκεται πίσω από αυτές) μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα χρησιμοποιώντας τα πιο απροσδόκητα εργαλεία.

Οι συνήθεις ύποπτοι

Τα περισσότερα βασικά χαρακτηριστικά στο κινητό σας, απαιτούν την άδειά σας για να χρησιμοποιηθούν: κάμερα, μικρόφωνο, υπηρεσία τοποθεσίας και ούτω καθεξής. Οι εφαρμογές υποχρεούνται να ζητήσουν αυτήν την άδεια και όλοι μας τη δίνουμε χωρίς δισταγμό, αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εφαρμογές δεν κάνουν τίποτα κακό με αυτά τα δεδομένα, αλλά ενδέχεται να τα πουλήσουν σε διαφημιζόμενους.

1) Υπηρεσία τοποθεσίας. Αν πάτε στο Privacy section του τηλεφώνου σας και ελέγξετε το Location, θα δείτε ένα πολύ λεπτομερές ιστορικό από τα μέρη στα οποία βρισκόσασταν πρόσφατα. Αυτό βοηθά την Google να σας προσφέρει βέλτιστες διαδρομές και να σας προτείνει εστιατόρια, καταστήματα κλπ. Αλλά σε λάθος χέρια αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να είναι ένα πραγματικό όπλο.

2) Η Κάμερα μπορεί επίσης να παρέχει πολλές πληροφορίες για το πού βρίσκεστε. Ορισμένες κακόβουλες εφαρμογές μπορούν να μεταμφιεστούν σαν κάτι άλλο (π.χ σαν εφαρμογές note-taking), να ζητήσουν και να λάβουν άδεια χρήσης της φωτογραφικής μας μηχανής και στη συνέχεια να τραβήξουν φωτογραφίες χωρίς να το γνωρίζουμε, στέλνοντας τες … ποιος ξέρει πού;

3) Μικρόφωνο. Εάν επιτρέπετε σε μια εφαρμογή να χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του κινητού, μπορεί να το ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να καταγράφει αυτά που λέτε.

Spyware – το καλό και το κακό

Ένας άλλος τρόπος παρακολούθησης του τι κάνει κάποιος στο κινητό του, είναι τα spyware: Εφαρμογές που συχνά απαιτούν τη φυσική κατοχή του τηλεφώνου άλλου ατόμου για λίγα λεπτά, για την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, και οι οποίες στη συνέχεια στέλνουν screenshots, αντίγραφα μηνυμάτων και email στο πρόσωπο που πληρώνει τη συνδρομή για το spyware. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι επικίνδυνο, όμως στην πραγματικότητα οι εφαρμογές spyware επιδιώκουν σημαντικούς και συχνά ζωτικής σημασίας στόχους. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται συχνά από γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους – και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τέτοιες εφαρμογές αποτρέπουν αυτοκτονίες, απαγωγές ή ακόμα και βιασμούς.

Το μόνο πρόβλημα με το spyware είναι ότι η εφαρμογή πρέπει να είναι αξιόπιστη και ειλικρινής, αλλιώς μπορεί να στέλνει τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε οποιονδήποτε άλλο. Δυστυχώς, πολλές εφαρμογές που υποτίθεται ότι σχεδιάζονται για την παρακολούθηση των παιδιών ή των υπαλλήλων, στην πραγματικότητα χρησιμεύουν στην κλοπή PIN, κωδικών πρόσβασης και χρημάτων.

Οι μέθοδοι κατασκοπείας του μέλλοντος

Το τηλέφωνό σας διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά και αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς άδεια, επειδή δεν θεωρούνται επικίνδυνα. Και όμως, στο μέλλον, τέτοια αθώα χαρακτηριστικά όπως το επιταχυνσιόμετρο, το βαρόμετρο και οι αισθητήρες κίνησης μπορούν να βοηθήσουν τους διαφημιστές (και τους εγκληματίες) να μάθουν τα πάντα για εσάς.

– Τα επιταχυνσιόμετρα μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα κάθε φορά που ξεκινάτε ή σταματάτε να κινήστε (όπως όταν εισέρχεστε σε ένα τρένο του μετρό, όταν βγαίνετε από αυτό κλπ.), ενδεχομένως αποκαλύπτοντας το δρομολόγιό σας.

– Οι αισθητήρες κίνησης αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το κινητό σας, κάτι που συμβαίνει κάθε φορά που αγγίζετε την οθόνη του. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλυφθούν οι αριθμοί που πατάτε στην οθόνη αφής όταν εισάγετε έναν κωδικό PIN πιστωτικής κάρτας για παράδειγμα ή ότι άλλο πληκτρολογείτε.

Βαρόμετρο – Αυτός ο αισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του υψομέτρου σας – δηλαδή, σε ποιον όροφο βρίσκεστε, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία σας.

Ultrasonic beacons – αυτά είναι σήματα ενσωματωμένα σε ορισμένες εφαρμογές και TV ads, που βοηθούν στην αναγνώριση της τοποθεσίας και των ενεργειών ενός ατόμου.

Όπως φαίνεται, οι πιθανοί εγκληματίες και οι εταιρείες που προσπαθούν να μάθουν πράγματα για εσάς, έχουν ένα ευρύ «οπλοστάσιο», το οποίο πρόκειται να γίνει ακόμα ευρύτερο τα επόμενα χρόνια. Φυσικά εταιρείες όπως η Google, η Apple και άλλοι κατασκευαστές ασχολούνται με τη δημιουργία εφαρμογών που θα σας προστατεύσουν και θα εμποδίσουν τυχαίες υπηρεσίες να πάρουν άδεια, ώστε να μην μπορούν να διαρρέουν τα δεδομένα σας.

Ωστόσο, η κύρια ευθύνη βαραίνει εμάς: δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει πραγματική ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο – και ότι το τηλέφωνό μας μπορεί να μας παρακολουθεί και να μας ακούει ανα πάσα στιγμή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS