ΑρχικήinetΝέα μπαταρία ψευδαργύρου με βάση το νερό αποτρέπει τις αναφλέξεις

Νέα μπαταρία ψευδαργύρου με βάση το νερό αποτρέπει τις αναφλέξεις

ψευδαργύρουΟι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια ασφαλέστερη, μακράς διάρκειας μπαταρία ψευδαργύρου, που χρησιμοποιεί ηλεκτρολύτες νερού σε αλάτι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ανάφλεξη μπαταριών, που έχουμε δει κατά καιρούς σε κινητά τηλέφωνα της Samsung και άλλων κατασκευαστών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland, δημιούργησαν μια νέα μπαταρία ψευδαργύρου με βάση το νερό που χρησιμοποιεί έναν υδατικό ηλεκτρολύτη αντί της εύφλεκτης ουσίας που υπάρχει σε μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αλλά για να κρατήσει τις μπαταρίες ισχυρές και με διάρκεια, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε μεταλλικό ψευδάργυρο και αλάτι.

Ο Fei Wang, συνεργάτης και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε: “Διαθέτουμε μια μπαταρία που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε ενεργειακή πυκνότητα, αλλά χωρίς τον κίνδυνο έκρηξης ή ανάφλεξης”.

Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Για παράδειγμα, το Samsung Galaxy Note 7 ανακλήθηκε το 2016, λόγω των προβληματικών συσκευών που εκρήγνυνταν. Ζητήματα με την μπαταρία του ανακαλύφθηκαν μετά τη διεξαγωγή δοκιμών μεγάλης κλίμακας στις εγκαταστάσεις παραγωγής του. Τα προβλήματα μπαταρίας εξανάγκασαν την εταιρεία σε αναβάθμιση των μπαταριών στο επόμενο μοντέλο που κυκλοφόρησε, το Galaxy S8.

Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εμπορικά και να αντικαταστήσει τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι επιρρεπείς σε αναφλέξεις και οι οποίες χρησιμοποιούνται στα περισσότερα gadgets και προϊόντα τεχνολογίας.

Αυτή η μπαταρία ύδατος-ψευδαργύρου είναι επαναφορτιζόμενη και υψηλής ενέργειας – και σε αντίθεση με άλλες μπαταρίες ψευδαργύρου, δεν χρειάζεται ανανέωση νερού για τον ηλεκτρολύτη. Η ομάδα πιστεύει ότι βρήκε έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τη μείωση χωρητικότητας φορτίου που δημιουργείται με την συχνή φόρτιση των μπαταριών ψευδαργύρου.

Στα ηλεκτρικά οχήματα, οι βελτιώσεις των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι ένας μεγάλος χώρος έρευνας. Η βελγική εταιρεία Imec, αναπτύσσει μια ηλεκτρολυτική μπαταρία ιόντων λιθίου στερεάς κατάστασης, όπου η αρχική της μορφή είναι υγρό και στη συνέχεια στερεοποιείται.

Όπως έδειξε η έρευνα, οι υγρές μπαταρίες προτιμώνται για την ασφάλεια και την αποδοτικότητα, αλλά συνήθως έχουν μειωμένη ισχύ και δυνατότητα φόρτισης. Αλλά η εταιρεία ελπίζει να εφεύρει μια μπαταρία μέχρι το 2024 που να μπορεί να φορτιστεί σε 20 λεπτά.

Η έρευνα για την μπαταρία ψευδαργύρου δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Materials.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS