ΑρχικήinetΗ Google ίσως διαγράφει πλέον τα δεδομένα σας από την αναζήτηση κατόπιν...

Η Google ίσως διαγράφει πλέον τα δεδομένα σας από την αναζήτηση κατόπιν αιτήματος

GoogleΠώς αφαιρείτε τυχόν αρνητικά στοιχεία για εσάς από το Google Search; Ζητήστε το από τη Google ή προσφύγετε στο δικαστήριο αν δεν ακούσει το αίτημά σας! Ένας επιχειρηματίας από το Ηνωμένο Βασίλειο το έκανε και κέρδισε την αγωγή εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα.

Ο άντρας, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται, πέρασε έξι μήνες στη φυλακή για παράνομη υποκλοπή επικοινωνιών. Αυτό έγινε πριν από δέκα χρόνια, αλλά το γεγονός ότι οι ειδήσεις σχετικά με την καταδίκη του μπορούσαν ακόμα να κυκλοφορούν μέσω του Google τον ενόχλησε.

Πριν προσφύγει στο δικαστήριο, ήρθε σε επαφή με την Google και ζήτησε από την εταιρεία να διαγράψει τα αποτελέσματα αναζήτησης που σχετίζονται με το έγκλημά του, καθώς βλάπτουν τη φήμη του. Η εταιρεία όμως δεν το έκανε.

Ο ενάγων τόνισε στο δικαστήριο ότι το περιεχόμενο δεν ήταν πλέον σχετικό με την σημερινή πραγματικότητα. Το δικαστήριο δήλωσε επίσης ότι το έγκλημα και οι πληροφορίες σχετικά με την τιμωρία του έχουν παραγραφεί και ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους χρήστες του Google Search, ώστε να δικαιολογείται η διαθεσιμότητά τους».

“Δουλεύουμε σκληρά για να συμμορφωθούμε με το «Right to be fotgotten» (δικαίωμα στη λήθη), αλλά φροντίζουμε να μην απομακρύνουμε τα αποτελέσματα αναζήτησης που υπάρχουν προς δημόσιο συμφέρον”, ανέφερε η Google σε δήλωσή της. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη διαταγή του δικαστηρίου.

Υπάρχει άλλος ένας επιχειρηματίας ο οποίος αντιμετώπισε τέσσερα χρόνια φυλάκισης πριν από δέκα χρόνια για μια παρόμοια υπόθεση. Είχε κι εκείνος προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αφαιρεθούν αυτές οι πληροφορίες από την μηχανή αναζήτησης της Google, αλλά έχασε την υπόθεση. Το δικαστήριο δήλωσε ότι ο ενάγων δεν παραδέχτηκε την ενοχή του και συνέχισε να παραπλανά τους ανθρώπους, ενώ ο άλλος «έδειξε μεταμέλεια».

Το Right to be forgotten, τέθηκε σε ισχύ από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Έκτοτε, εταιρείες όπως η Google και το Facebook έχουν επεξεργαστεί δεκάδες χιλιάδες αιτήματα τέτοιου τύπου.

Δεν είναι σαφές ποιες θα ήταν οι συνέπειες που θα επέφεραν παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις. Μπορεί οι υποθέσεις αυτές να παρακινήσουν και άλλους πρώην κρατούμενους να αιτηθούν τη διαγραφή των στοιχείων τους από το Διαδίκτυο. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται απλό, όμως η αφαίρεση των αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS