ΑρχικήinetΓιατί οι μπαταρίες όλων των κινητών κάποτε χαλάνε;

Γιατί οι μπαταρίες όλων των κινητών κάποτε χαλάνε;

μπαταρίεςΤον περασμένο Δεκέμβριο, η Apple παραδέχτηκε ότι επιβραδύνει τα παλιότερα μοντέλα iPhone της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των μπαταριών τους. Γιατί όμως οι μπαταρίες χαλάνε κάποια στιγμή; Για να το απαντήσουμε αυτό πρέπει αρχικά να δούμε πώς λειτουργούν.

Τα iPhones που αναφέραμε παραπάνω όπως και πολλά ακόμα smartphones, χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου-ιόντων, οι οποίες υπάρχουν παντού: στα λάπτοπ, τα tablets, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla. Ακόμα και η NASA χρησιμοποιεί τέτοιες μπαταρίες, οι οποίες επαναφορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας.

Βασικά αυτό που κάνουν οι μπαταρίες είναι να μετατρέπουν χημική ενέργεια σε ηλεκτρική. Κάθε μία έχει δύο ηλεκτρόδια: ένα αρνητικό και ένα θετικό. Μία ουσία που ονομάζεται ηλεκτρολύτης επιτρέπει στα ηλεκτρικά φορτισμένα τμήματα ή σήματα να περνούν ανάμεσά τους. Πίσω στα 1970, οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές λειτουργούσαν με μπαταρίες άνθρακα-υδρογόνου. Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το λίθιο μπορεί να προσφέρει περισσότερη ενέργεια και αν διαμορφωθεί σωστά, μπορεί να επαναφορτιστεί. Ωστόσο τα μεγαλύτερα ποσοστά ενέργειας μπορεί να έχουν και αρνητικές συνέπειες, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στα Note 7 της Samsung.

Στη συνέχεια πρόσθεσαν λίγο κοβάλτιο στο μείγμα, κάτι που έκανε τις μπαταρίες πιο σταθερές. Ωστόσο δεν είναι όλες οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων ίδιες. Μικροαλλαγές στα υλικά αλλάζουν την σταθερότητα μιας μπαταρίας, όπως και το ποσό της ενέργειας που παράγει αλλά και το ποσό που αποθηκεύει.

Γιατί λοιπόν οι μπαταρίες των smartphone χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου;

Κάθε φορά που αφήνετε το κινητό σας να αποφορτιστεί εντελώς, τα ιόντα λιθίου δημιουργούν ρωγμές στο αρνητικό ηλεκτρόδιο και ένα είδος επίστρωσης σχηματίζεται στο θετικό. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου, η μπαταρία χαλάει και δεν μπορεί να φορτιστεί πλέον.

Αυτό λοιπόν που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη μπαταρία του κινητού σας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, είναι αρχικά να μην εκθέτετε τη συσκευή σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 35 βαθμών κελσίου. Η συνεχής έκθεση της μπααταρίας σε θερμοκρασίες υψηλότερες των ενδεδειγμένων, προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μειώνουν την χωριτηκότητά της. Επίσης πρέπει να φροντίζετε ώστε η μπαταρία της συσκευής σας να βρίσκεται πάντα γύρω στο 40-80%. Η πλήρης φόρτιση ή πλήρης αποφόρτιση έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της μπαταρίας.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS