Η Google λέει ότι κατάργησε πάνω από 700.000 κακόβουλες εφαρμογές από το Play Store το 2017 το οποίο σημαίνει αύξηση κατά 70% σε σχέση με το 2016. Η εταιρεία λέει επίσης ότι απαγόρευσε πάνω από 100.000 λογαριασμούς προγραμματιστών που ανήκουν σε κακόβουλους χρήστες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς και να προσθέσουν νέες μολυσμένες εφαρμογές στο Play Store. Οι αριθμοί αυτοί δημοσιεύθηκαν σε μια ετήσια αναφορά, η οποία συντάχθηκε από τον Andrew Ahn, Product Manager του Google Play.
Ο Ahn λέει ότι οι περισσότερες από τις εφαρμογές που αφαιρέθηκαν μιμούνταν άλλες πιο γνωστές εφαρμογές. Οι μηχανικοί ασφαλείας της Google παρατήρησαν πως στην πρώτη περίπτωση οι εισβολείς χρησιμοποίησαν συγκεχυμένους χαρακτήρες Unicode ( Homograph Attacks ) ή ψεύτικα εικονίδια εφαρμογών για να εξαπατήσουν τους τελικούς χρήστες.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία εφαρμογών που έχουν αφαιρεθεί από το Play Store είναι εφαρμογές που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο όπως πορνογραφία, ακραία βία, μίσος και παράνομες δραστηριότητες. Περίπου 10.000 αφαιρέθηκαν πέρυσι.
Τρίτη και τελευταία κατηγορία, που η Google αντιμετώπισε πρόβλημα, ήταν τα PHA – Potential Harmful Applications – έναν όρο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να περιγράψει εφαρμογές που μεταφέρουν διάφορα είδη κακόβουλου λογισμικού. Τα PHA είναι γενικά πολύ σπάνια όμως με την κυκλοφορία της υπηρεσίας Google Play Protect στα μέσα του 2017, η Google μείωσε τον ρυθμό των εγκαταστάσεων PHA κατά 10 φορές σε σύγκριση με το 2016.
Γενικά η Google αφαίρεσε το 99% όλων των κακόβουλων εφαρμογών Android που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος, οι οποίες πρώτα ανιχνεύθηκαν και μετά απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της τακτικής σάρωσης για ιούς του Play Protect, πριν μπορέσει να τις εγκαταστήσει κάποιος χρήστης.
Η ίδια αποδίδει την επιτυχία αυτή στα μοντέλα AI(Artificial Intelligence) που χρησιμοποιεί καθώς και στις νέες τεχνικές ανίχνευσης κακόβουλου κώδικα. Ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι υπήρξαν κάποιες “ρωγμές” στο Play Store με αποτέλεσμα να περάσουν κάποιες κακόβουλες εφαρμογές, αφού κανένα σύστημα ελέγχου δεν είναι τέλειο.