ΑρχικήgamingAndroid Adware μόλυνε πάνω από 4.5 εκατομμύρια χρήστες μέσω games

Android Adware μόλυνε πάνω από 4.5 εκατομμύρια χρήστες μέσω games

Ένα στοιχείο σε Android Games που προορίζεται να παρέχει δυνατότητες συνομιλίας μεταξύ χρηστών(Ingame chat), ανοίγει ιστότοπους και κάνει κλικ σε διαφημίσεις στο background του τηλεφώνου σας. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αυτό το κακόβουλο στοιχείο (Adware) αποτελεί μέρος ενός κιτ ανάπτυξης λογισμικού (SDK) που προσφέρεται από μια κινεζική εταιρεία με την επωνυμία Ya Ya Yun .

Adware

Οι προγραμματιστές εφαρμογών Android χρησιμοποιούν το Ya Ya Yun SDK για να προσθέσουν την δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (instant messaging) στα παιχνίδια που αναπτύσσουν ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές ασφάλειας της Dr. Web το συγκεκριμένο SDK κατεβάζει κακόβουλο κώδικα που κρύβεται σε εικόνες.

Συγκεκριμένα είχε την δυνατότητα να αποσυμπιέζει τον κακόβουλο κώδικα που βρίσκεται στις εικόνες και να τον εκτελεί στις συσκευές των χρηστών χωρίς την άδεια τους. Προς το παρόν, τα στοιχεία που κατεβάζει ανοίγουν μόνο μια διεύθυνση URL μέσα σε ένα κρυφό πρόγραμμα περιήγησης και κάνουν κλικ σε διαφημίσεις προκειμένου να αυξήσουν το κέρδος της εταιρείας, όμως οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί και να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες ενέργειες.

Συνολικά εντοπίστηκε σε 27 παιχνίδια Android που είναι διαθέσιμα μέσω του Play Store και εγκατεστημένα σε περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια συσκευές. Οι ειδικοί λένε ότι ενημέρωσαν την Google για τις κακόβουλες εφαρμογές όμως ακόμα και μετά την δημοσίευση της έκθεσης του Dr.Web, τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να βρίσκονται στο Google Play Store.

Σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, η Google φρόντιζε να απενεργοποιήσει τις εφαρμογές που περιείχαν κακόβουλα στοιχεία SDK μέχρι ο προγραμματιστής να τα αφαιρέσει από την εφαρμογή.  Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές είναι ακόμα διαθέσιμες σήμερα, παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να μην περιέχουν πλέον τη συμπεριφορά του adware. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την λίστα με τα games:

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS