ΑρχικήinetΣυνελήφθη δημιουργός spyware, που μόλυνε τις κάμερες χιλιάδων PC

Συνελήφθη δημιουργός spyware, που μόλυνε τις κάμερες χιλιάδων PC

spywareΟ ένοχος πίσω από το ανατριχιαστικό spyware Fruitfly συνελήφθη τελικά – μετά από 13 χρόνια!

Ένας 28χρονος από το Οχάιο, κατηγορήθηκε την Τετάρτη για την εκτέλεση επίθεσης spyware σε χιλιάδες υπολογιστές, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ).

Ο Phillip Durachinsky βρέθηκε αντιμέτωπος με 16 κατηγορίες για υποκλοπές, κλοπή ταυτότητας, παραγωγή παιδικής πορνογραφίας και άλλες παραβιάσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το Fruitfly – όπως ονομαζόταν το κακόβουλο λογισμικό – εγκαταστάθηκε σε χιλιάδες υπολογιστές από το 2003 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Ο Durachinsky είχε πρόσβαση σε προσωπικούς υπολογιστές αλλά και σε συσκευές σε εταιρείες, σχολεία, αστυνομικά τμήματα και μία θυγατρική του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Φέρεται ότι κατασκόπευε ακόμα και την κυβέρνηση, σύμφωνα με το DOJ.

Το κακόβουλο λογισμικό του έδωσε πρόσβαση σε δεδομένα και του επέτρεψε να ανεβάσει αρχεία, να κατεβάσει και να κρατήσει στιγμιότυπα οθόνης, να παρακολουθεί αυτά που πληκτρολογούσαν οι χρήστες και να ενεργοποιεί την κάμερα και το μικρόφωνο – και φυσικά να τα καταγράφει όλα.

Όταν ο spyware αναφέρθηκε ξανά τον Ιούλιο, ο επικεφαλής ερευνητής της Synack, Patrick Wardle, δήλωσε: “Ο [χάκερ] δημιούργησε αυτό το κακόβουλο λογισμικό για να κατασκοπεύει τους χρήστες, πιθανώς με διεστραμμένους σκοπούς”.

Και υπάρχουν και χειρότερα. Σύμφωνα με το DOJ, ο Durachinsky φέρεται να παρακολουθούσε και να άκουγε τους ανθρώπους των οποίων τις συσκευές είχε μολύνει. Λέγεται επίσης ότι έπαιρνε ειδοποιήσεις από το κακόβουλο λογισμικό του, κάθε φορά που πληκτρολογούνταν λέξεις που σχετίζονταν με το πορνό σε μια μολυσμένη συσκευή.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS