Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!
infosec

Symantec Security Day 2018: Ελάτε να συζητήσουμε σύγχρονα θέματα της κυβερνοασφάλειας!

Σας προσκαλούμε στο Symantec Security Day 2018 όπου θα αναπτυχθούν τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, μέσα από την πρακτική προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των σημερινών κυβερνοαπειλών. Στην ημερίδα αυτή θα εστιάσουμε στις τάσεις της αγοράς και τον ρόλο της κυβερνοασφάλειας στον ψηφιακό...
Read More
infosec

Play Store: Κακόβουλες εφαρμογές με περισσότερες από 500.000 εγκαταστάσεις

Πολλές νέες εφαρμογές χωρίς κάποια λειτουργικότητα έχουν τρυπώσει στο Google Play Store τον τελευταίο καιρό, και έχουν πετύχει περισσότερες από...
Read More
infosec

Instagram: Το εργαλείο λήψης δεδομένων διέρρευσε κωδικούς χρηστών

Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το...
Read More
infosec

Firmware update της Microsoft προκαλεί σφάλμα σε πολλά Surface μοντέλα!

Ένα νέο σφάλμα πλήττει τα Surface της Microsoft, καθώς πρόσφατο firmware update προκαλεί ανακριβής παρουσίαση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας...
Read More
infosec

Κυκλοφόρησε ενημέρωση που διορθώνει ευπάθεια σε δημοφιλές plugin του WordPress

Ένας ερευνητής ασφάλειας αποκάλυψε λεπτομέρειες για μια κρίσιμη ευπάθεια σε ένα από τα δημοφιλή και ευρέως ενεργά plugins για το...
Read More
Latest Posts

VirusTotal : Βεβαιωθείτε αν ένα αρχείο είναι ασφαλές πριν το κατεβάσετε

Το VirusTotal είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα που μπορεί να σαρώσει ένα αρχείο πριν ακόμα το κατεβάσετε και να σας ενημερώσει αν είναι κακόβουλο ή όχι.

VirusTotal

Αν αναρωτιέστε αν το αρχείο που θέλετε να κατεβάσετε είναι κακόβουλο, δεν χρειάζεται να το κατεβάσετε και να βασιστείτε στο antivirus σας για να το ελέγξει. Μπορείτε να σαρώσετε το αρχείο για κακόβουλο λογισμικό με πάνω από 60 antivirus μηχανές, πριν το κατεβάσετε, με ένα μόνο εργαλείο.

Σημείωση: Ο παρόν οδηγός δεν αποτελεί υποκατάστατο για τις βασικές πρακτικές ασφαλείας που σας προστατεύουν από phishing και άλλες απειλές, αλλά είναι ένας τρόπος για να εκτελέσετε ένα πιο σε βαθύ έλεγχο, αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με ένα αρχείο.

Σάρωση ενός συνδέσμου για Malware με χρήση του VirusTotal
Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να εντοπίσετε το σύνδεσμο λήψης του αρχείου που θέλετε να κατεβάσετε. Αυτή θα πρέπει να είναι μία άμεση σύνδεση για να κατεβάσετε το αρχείο, όχι μόνο η διεύθυνση της σελίδας λήψης του αρχείου. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να σαρώσετε ένα αρχείο .exe, θα χρειαστείτε την άμεση σύνδεση με το αρχείο .exe. Αν θέλετε να σαρώσετε ένα αρχείο .doc, θα χρειαστείτε την άμεση σύνδεση με το αρχείο .doc. Μπορείτε να εντοπίσετε αυτή την σύνδεση συνήθως βάζοντας τον δείκτη του ποντικιού πάνω από το σύνδεσμο, μετά κάνοντας δεξί κλικ, μετά επιλέγοντας το «Αντιγραφή διεύθυνσης συνδέσμου» (στο Crome) και κοιτάζοντας τη διεύθυνση στον browser σας.

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο VirusTotal.com. Σημειώστε ότι αυτό το εργαλείο είναι ιδιοκτησία της Google από το 2012. Αλλάξτε την γλώσσα του αν τα αγγλικά σας δεν είναι ικανοποιητικά και «γυρίστε το» στα Ελληνικά πατώντας κάτω δεξιά το κουμπί που λέει «English» και ρυθμίστε το στην επιλογή «Greek».

Στην συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα «URL» και μετά επικολλήστε στο πλαίσιο κειμένου το σύνδεσμο που μόλις αντιγράψατε. Κάντε κλικ στο φακό αναζήτησης ή πατήστε Enter για να σαρώσετε το αρχείο.

Το VirusTotal θα κατεβάσει το αρχείο που του δώσατε και θα το σαρώσει με ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών μηχανών προστασίας από ιούς. Αν άλλοι άνθρωποι έχουν σαρώσει πρόσφατα το ίδιο αρχείο, το VirusTotal θα σας δείξει τα πρόσφατα αποτελέσματα σάρωσης.

Αν δείτε το μήνυμα «Καμία μηχανή δεν ανίχνευσε αυτήν τη διεύθυνση URL» (No engines detected this URL), αυτό σημαίνει ότι καμία από τις μηχανές antivirus του VirusTotal δεν δήλωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με το αρχείο.

Η «0/64» σημαίνει ότι το αρχείο ελέγχθηκε από τις 64 antivirus μηχανές του VirusTotal και καμία από αυτές (μηδέν) δεν εντόπισε κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι καθαρό. Φυσικά, είναι πιθανό κάποιο εξαιρετικά νέο κακόβουλο λογισμικό να μην μπορεί ακόμα να ανιχνευθεί από οποιαδήποτε προγράμματα προστασίας από ιούς, γι ‘αυτό παραμένει πάντα καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί και να παίρνετε λογισμικό μόνο από πηγές που εμπιστεύεστε.

Αν μία ή περισσότερες από τις μηχανές antivirus, ανιχνεύσει ένα πρόβλημα με ένα αρχείο, θα δείτε μια σημείωση λέγοντας ότι μια σειρά από μηχανές antivirus εντόπισαν το URL ως πρόβλημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γνωμοδότηση μπορεί να είναι σχεδόν ομόφωνη. Σε άλλες περιπτώσεις, μόνο μερικά εργαλεία προστασίας από ιούς μπορεί να παρουσιάζουν ως προβληματικό το αρχείο. Αυτό συχνά είναι ψευδώς θετικό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποια εργαλεία antivirus έχουν εντοπίσει νέα malware πριν από τους άλλους. Μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε ποια εργαλεία antivirus έχουν πρόβλημα με το αρχείο, να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αρχείο, και να δείτε σχόλια της κοινότητας σχετικά με το αν η διεύθυνση URL είναι ασφαλής ή όχι.

Εάν καταλήξετε να μην έχετε στα χέρια σας το άμεσο Link προς το αρχείο, τότε κάντε σάρωση μια σελίδα που περιέχει το αρχείο λήψης αντί για το ίδιο το αρχείο.

Στα αποτελέσματα, θα δείτε έναν σύνδεσμο «Αρχείο λήψης» στη σελίδα του VirusTotal. Κάντε κλικ στο εικονίδιο στα δεξιά του «Αρχείου λήξης» για να δείτε περισσότερες αναλύσεις σχετικά με το αρχείο που κατεβάζει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

 

Ενσωματώστε το VirusTotal στο πρόγραμμα περιήγησής σας
Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, το VirusTotal προσφέρει επεκτάσεις για το προγράμματος περιήγησης σας. Η επέκταση του VirusTotal θα ενταχθεί στο πρόγραμμα περιήγησής σας, επιτρέποντάς σας να κάνετε δεξί κλικ σε ένα σύνδεσμο, σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα και να επιλέξτε μια επιλογή «Σάρωση με το VirusTotal». Δεν θα χρειάζεται να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα VirusTotal και να κάνετε copy-paste τον σύνδεσμο.

Οι επεκτάσεις είναι διαθέσιμες για το Google Chrome, Mozilla Firefox και Internet Explorer. Κατεβάστε την κατάλληλη επέκταση για εσάς ή αν χρησιμοποιείτε πολλούς browsers κατεβάστε την κατάλληλη για έναν-έναν ξεχωριστά.

Αν τα αποτελέσματα στο VirusTotal είναι ομόφωνα και αναφέρουν ότι ένα αρχείο είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να μείνετε μακριά. Αν τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, και μπορείτε να εξετάσετε πιο λεπτομερέστερα τα αποτελέσματα προστασίας από ιούς για να δείτε γιατί λένε ότι το αρχείο είναι επικίνδυνο.

Εάν ένα αρχείο είναι καθαρό, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνευθεί με οποιοδήποτε antivirus και malware πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 100% ασφαλές, καθώς κανένα λογισμικό προστασίας από ιούς δεν είναι τέλειο και δεν μπορεί να εντοπίσει τα νέα malware, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τα προγράμματά σας από μια αξιόπιστη πηγή.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *