ΑρχικήrapidalertBankBot Βanking Trojan: Διέρρευσαν ευαίσθητα δεδομένα Ελλήνων πολιτών 

BankBot Βanking Trojan: Διέρρευσαν ευαίσθητα δεδομένα Ελλήνων πολιτών 

Εξελισσόμενη έρευνα του τμήματος Μobile Τhreat Ιntelligence & Security της Avast, με επικεφαλή τον αναλυτή Nικόλαο Χρυσάιδο, αποκαλύπτει την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων Ελλήνων πολιτών από προηγμένη παραλλαγή του διαβόητου Android Banking Trojan, BankBot.

BankBot Trojan

Νωρίτερα αυτό το έτος σας ενημερώσαμε για τη διαρροή του πηγαίου κώδικα ενός επικίνδυνου τραπεζικού malware για Android στο διαδίκτυο, μαζί με οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το διαβόητο mobile banking trojan, γνωστό και ως BankBot, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από hackers και script kiddies, που χρησιμοποίησαν τον κώδικά του για τη δημιουργία νέων και πιο εξελιγμένων στελεχών της συγκεκριμένης οικογένειας malware.

Oι χρήστες Android θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα apps που εγκαθιστούν στο κινητό τους, καθώς τo ΒankBot μπορεί να διανεμηθεί σαν κάποια δημοφιλή εφαρμογή ή να γίνει injected σε αρχεία APK που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή σε καταστήματα τρίτων. Τo ΒankBot έχει ήδη καταφέρει να εισχωρήσει και στο Google Play.

Όπως προκύπτει από ανάλυση των αρχικών δειγμάτων που είχαν εντοπιστεί, μόλις το banking trojan μολύνει μια συσκευή Android και αποκτήσει δικαιώματα Root, παραμένει κρυμμένο στο παρασκήνιο, και συνδέεται με ένα διακομιστή διοίκησης και ελέγχου περιμένοντας εντολές. Το BankBot μπορεί να εκτελέσει ένα σωρό λειτουργίες, όπως αποστολή και λήψη μηνυμάτων SMS, κλοπή των επαφών, να εντοπίσει τη θέση των συσκευών, να πραγματοποιήσει κλήσεις, να εμφανίζει διαλόγους phishing, και να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Παρακάτω βλέπουμε το panel διαχείρισης που ανήκει σε ένα στέλεχος του BankBot, που ανακαλύφθηκε προσφάτως από ερευνητές ασφάλειας:

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως – Έρευνα αποκαλύπτει τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων πολιτών μέσω του BankBot

Όπως αποκαλύπτει τρέχουσα έρευνα που διεξάγεται από την εταιρεία ασφάλειας Avast, με επικεφαλή τον αναλυτή ασφάλειας, Χρυσάιδο Nικόλαο, μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πλήθος εξελιγμένων παραλλαγών του BankBot, που υποκλέπτουν τραπεζικά στοιχεία και ευαίσθητα δεδομένα από ανυποψίαστους χρήστες Android συσκευών.

Μεταξύ των βάσεων δεδομένων που ανακαλύφθηκαν, στο πλαίσιο εξελισσόμενη έρευνας, ανακαλύφθηκε και ένα database με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, που έχουν υποκλαπεί με τη βοήθεια εξελιγμένης παραλλαγής του BankBot.

Στο παρακάτω screenshot, το οποίο δημοσίευσε ο ερευνητής μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Twitter, βλέπουμε ένα μικρό μέρος της λίστας που περιλαμβάνει ονοματεπώνυμα και αριθμούς τηλεφώνων, τα οποία έχουν αποκρυφθεί για ευνόητους λόγους.

Όπως μας ενημέρωσε ο αναλυτής, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει συνολικά 392 εγγραφές, ενώ τα δεδομένα ανακαλύφθηκαν σε έναν οnline, μη προστατευόμενο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C&C server) ο οποίος αξιοποιείται από το BankBot για την αποθήκευση των δεδομένων που υποκλέπτονται από τους χρήστες mobile συσκευών.

Πώς μολύνονται οι χρήστες;

H συγκεκριμένη mobile banking απειλή μπορεί να μολύνει τους χρήστες με τους ακόλουθους τρόπους:

– Μέσω της εγκατάστασης μια φαινομενικά νόμιμης εφαρμογής (Banking, Social Messaging κτλ)
– Μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών, ή μέσω κακόβουλων links για download που αποστέλλονται μέσω email ή SMS
– Συνηθέστερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν κάποιο πακέτο(package) που εμφανίζεται ως System update, ενημέρωση του Flash Player κτλ.

 

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το Bankbot;

– Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κατεβάζουν εφαρμογές από links ή διαδικτυακά καταστήματα πέραν του Google Play Store.
– Eάν εμφανιστεί στο κινητό σας η ακόλουθη οθόνη θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για κάποια απόπειρα μόλυνσης με κακόβουλο λογισμικό. Το BankBot, καθώς και πολλά ακόμη banking trojans χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τακτική ώστε να γίνονται ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά, καθιστώντας δυσκολότερη την απεγκατάστασή τους.

– Σε περίπτωση που έχετε ήδη κάνει accept, θα πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια > Διαχειριστές συσκευής (Settings > Security > Device administrators ) και να αποεπιλέξετε την κακόβουλη εφαρμογή.
– Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη προστασία, οπότε καλό θα είναι να κρατάτε προστατευμένες τις συσκευές σας, εγκαθιστώντας κάποια λύση antivirus για mobile, την οποία θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά.

Ευχαριστούμε θερμά τον Νικόλαο Χρυσάιδο, επικεφαλή του τμήματος Μobile threat intelligence & Security της Avast, με εξειδίκευση στους τομείς του mobile security, mobile threat intelligence και threat prevention, για τον χρόνο που μας διέθεσε και για τις άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παρείχε στη συντακτική ομάδα του Secnews.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS