ΑρχικήinetEGNOS: H Ευρώπη αναβαθμίζει την ακρίβεια του GPS

EGNOS: H Ευρώπη αναβαθμίζει την ακρίβεια του GPS

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) ανακοίνωσε τα σχέδιά του για αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επικάλυψης και Γεωστατικής Πλοήγησης (EGNOS), αυξάνοντας σημαντικά την ακρίβεια GPS.

EGNOS GPS

Το σύστημα EGNOS αποτελείται από τρεις γεωστατικούς δορυφόρους και από ένα δίκτυο 40 επίγειων σταθμών για την επαλήθευση των σημάτων GPS. Το EGNOS βελτιώνει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των σημάτων που προέρχονται από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, αυξάνοντας την ασφάλεια για μια σειρά περιπτώσεων, όπως πτήση αεροσκαφών, πλοήγηση πλοίων σε στενά κανάλια κλπ.

Το  αναβαθμισμένο σύστημα θα προσφέρει ακόμη πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, καθώς η ακρίβεια του στίγματος αυξάνεται πλέον στα τρία μέτρα. Τα σήματα EGNOS εγγυώνται επίσης την ακεραιότητα των δεδομένων που προσφέρουν και προειδοποιούν όταν το output δεν θεωρείται έγκυρο ή δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Από την βελτιωμένη ακρίβεια του στίγματος θα επωφεληθεί πρωτίστως η αεροπορική βιομηχανία, καθώς τα επαληθεύσιμα και ακριβή δεδομένα τοποθεσίας είναι πολύ σημαντικά για λόγους ασφάλειας. Τα δεδομένα θέσης υψηλότερης ακρίβειας μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την πτήση αεροσκαφών, ώστε να μπορούν οι πιλότοι να γνωρίζουν ότι δεν θα συγκρουστούν σε κάποιο βουνό ή στην θάλασσα, όταν υπάρχει χαμηλή ορατότητα, αντίξοες συνθήκες ή πετούν πάνω από δύσκολο έδαφος.

Το βελτιωμένο σύστημα αναμένεται επίσης να έχει πολλαπλά οφέλη για ένα σύνολο εφαρμογών που χειρίζονται γεωχωρικά δεδομένα, ενώ θα διευκολύνει και τις ομάδες διάσωσης για τον εντοπισμό ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει ήδη υπογράψει τις συμβάσεις για την αναβάθμιση του EGNOS στις εκδόσεις V2.4.2I και V2.4.2, ενώ στα σχέδιά του είναι και η ενσωμάτωση του δικού του αστερισμού δορυφόρων πλοήγησης Galileo στο EGNOS, θεωρώντας ότι δύο στόλοι δορυφόρων πλοήγησης είναι καλύτεροι από έναν.

Πολλές είναι μάλιστα και οι συσκευές GPS για εμπορική χρήση που περιλαμβάνουν το EGNOS, με τη λίστα να περιλαμβάνει περισσότερες από 100 συσκευές διαφόρων εταιριών, όπως Garmin, Wintec και Magellan.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS