Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez
infosec

Instagram: Bug επηρεάζει τους λογαριασμούς των Kylie Jenner, Ariana Grande και Selena Gomez

Bug στο Instagram κατέστησε τους λογαριασμούς της Kylie Jenner και των τραγουδιστριών Ariana Grande και Selena Gomez κατά 3 εκατομμύρια...
Read More
infosec

Κακόβουλα αρχεία Windows EXE μολύνουν τους χρήστες macOS

Ερευνητές ασφαλείας, ανακάλυψαν πολλά αρχεία Windows EXE, που χρησιμοποιούν κακόβουλα payloads για να μολύνουν τους χρήστες macOS με infostealers και...
Read More
infosec

Πώς ένα VPN βοηθά στην προστασία της ιδιωτικότητάς σας στο διαδίκτυο

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι εκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης σε ιστοσελίδες παραβιάζονται ενώ ταυτόχρονα οι πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο έχουν την...
Read More
infosec

Η ενημέρωση του For Honor διορθώνει πολλά σφάλματα του παιχνιδιού

Την Τετάρτη, η Ubisoft κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του For Honor update - 2.05. Οι πληροφορίες για το patch, αποκαλύπτουν...
Read More
infosec

Microsoft: Το Patch ασφαλείας της Τρίτης, για το Φεβρουάριο του 2019

Η Microsoft εξέδωσε την Τρίτη μια σειρά από ενημερώσεις για τη διόρθωση τουλάχιστον 70 διαφορετικών ευπαθειών ασφαλείας σε Windows και λογισμικό....
Read More
Latest Posts

Υψηλότερα κέρδη μέσω ransomware? Οι οικονομολόγοι έχουν τη λύση

Μια έρευνα που διεξήχθη από οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Κέντ, δείχνει πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, μέσω των επιθέσεων ransomware.

ransomware

Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα ενός υπολογιστή (κρυπτογραφεί για παράδειγμα όλα τα αρχεία του σκληρού δίσκου) και στη συνέχεια απαιτεί από το θύμα να πληρώσει λύτρα, για να επαναφέρει επιτυχώς το σύστημά του. Ο όρος ‘Ransomware’ εισήχθη για πρώτη φορά στο Oxford English Dictionary το 2012, και έχουμε δει πολλές άσχημες και επικίνδυνες παραλλαγές του, όπως το CryptoLocker, το CryptoWall, και πιο πρόσφατα, το WannaCry.

 

Είναι όμως τα ransomware επικερδή? 

Όχι όσο νομίζετε. Πάρτε για παράδειγμα το WannaCry . Το ransοmware αυτό παρέλυσε την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και αμέτρητες επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να συγκεντρώσουν λύτρα ύψους 100.000 δολαρίων σε bitcoins. Aναλογικά, το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, εάν το συγκρίνετε με το χάος που προκάλεσε.

 

Τι προτείνουν οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Kent?

Ένα ερευνητικό έγγραφο του Πανεπιστημίου του Kent, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, παραθέτει αρκετές προτάσεις για το πώς οι προγραμματιστές ransomware μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα χρήματα που αποκομίζονται από τα ransomware εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των χρηστών να καταβάλουν τα ζητούμενα λύτρα για να ανακτήσουν τα αρχεία τους. Αυτό επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αξίας που έχουν τα αρχεία για τους χρήστες ή κατά πόσο είναι σίγουροι ότι αν πληρώσουν, θα ανακτήσουν τα αρχεία τους.

Το έγγραφο δείχνει ότι οι προγραμματιστές ransomware επιδιώκουν να λάβουν λύτρα τουλάχιστον από το 50% των χρηστών που έχουν μολυνθεί. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία λεπτομερών προφίλ των θυμάτων τους, και βάση αυτών να καθορίζεται και το ύψος των λύτρων. Ένας χρήστης με πολλά αρχεία ίσως είναι διατεθιμένος να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό από κάποιον με μικρότερο αριθμό αρχείων. Ομοίως, ένα θύμα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να πληρώσει, αν τα κρυπτογραφημένα αρχεία είναι σημαντικά έγγραφα της δουλειάς του και όχι, για παράδειγμα, η μουσική του συλλογή.

Ένας εισβολέας θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το hardware. ‘Ενας χρήστης με ακριβό φορητό υπολογιστή μπορεί να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ευκολότερα το απαιτούμενο ποσό από κάποιον με έναν φθηνό netbook.

Το φύλο μπαίνει επίσης στο παιχνίδι. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να πληρώσουν για να ανακτήσουν τα αρχεία τους, σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η  προθυμία αυτή αυξάνεται και με την ηλικία.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *