Αρχικήinet24000 φορές ταχύτερος από τα συμβατικά PC ο 1ος κβαντικός υπολογιστής

24000 φορές ταχύτερος από τα συμβατικά PC ο 1ος κβαντικός υπολογιστής

Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας στη Σαγκάη κατασκεύασε τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι 24.000 φορές ταχύτερος από τους συμβατικούς υπολογιστές. 

Ερευνητές κατασκευάζουν κβαντικό υπολογιστή
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επεξεργαστική ισχύς των κβαντικών υπολογιστών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των σύγχρονων υπερ-υπολογιστών συμβατικής γενιάς.

 

Ο Pan Jianwei, ακαδημαϊκός της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και κορυφαίος κβαντικός φυσικός, αναφέρει πως “η επιστήμη των κβαντικών υπολογιστών εκμεταλλεύεται τη θεμελιώδη αρχή της κβαντικής υπέρθεσης για να παρέχει εξαιρετικά γρήγορους παράλληλους υπολογισμούς και δυνατότητες προσομοίωσης”.

Στα συμβατικά τσιπ πυριτίου, τα δεδομένα μπορούν να πάρουν μόνο μια από τις δύο ακόλουθες τιμές: 0 ή 1. Ωστόσο, στους κβαντικούς υπολογιστές, τα δεδομένα μπορούν να υπάρχουν και στις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα, αποθηκεύοντας εκθετικά περισσότερες πληροφορίες.

[su_note note_color=”#418828″ text_color=”#e3ece2″ radius=”2″]Στους κβαντικούς υπολογιστές μονάδα πληροφορίας είναι το κβαντικό bit (quantum bit) ή αλλιώς qubit. Το qubit μπορεί να είναι συγχρόνως 0 και 1 σε αντίθεση με το κλασικό bit.[/su_note]

“Η υπολογιστική ισχύς ενός κβαντικού υπολογιστή αυξάνεται εκθετικά με τον αριθμό των κβαντικών bits που μπορούν να «χειραγωγηθούν». Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση μεγάλης κλίμακας υπολογιστικών προβλημάτων, κάτι που είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες των σημερινών κλασικών υπολογιστών”, προσθέτει ο Pan Jianwei.

Ένα αναλογικό παράδειγμα μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια του “quantum computing” είναι ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι σε θέση να διαβάζουν όλα τα βιβλία που υπάρχουν σε μια βιβλιοθήκη ταυτόχρονα, ενώ οι συμβατικοί υπολογιστές θα πρέπει να τα διαβάζουν σειριακά, το ένα μετά το άλλο.

[su_button url=”https://www.secnews.gr/156683/jelly-the-smallest-4g-smartphone/” target=”blank” style=”3d” background=”#3da865″ color=”#ffffff7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon_color=”#ffffff”]Διαβάστε ακόμη: Jelly το μικρότερο smartphone που κυκλοφορεί στην αγορά[/su_button]

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS