ΑρχικήinetΤο διαδίκτυο παίρνει επιτέλους σοβαρά την ασφάλεια

Το διαδίκτυο παίρνει επιτέλους σοβαρά την ασφάλεια

διαδίκτυο

Αργά αλλά σταθερά, το διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο ασφαλές.

Περίπου οι μισοί από όλους τους δικτυακούς τόπους είναι τώρα κρυπτογραφημένοι χρησιμοποιώντας HTTPS, σε μια εξέλιξη που το Electronic Freedom Foundation (EFF) έχει επισημάνει ένα σημαντικό ορόσημο.

Τόσο η Google όσο και η Mozilla, αναφέρει τώρα ότι τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των websites από τους αντίστοιχους τους browsers, είναι κρυπτογραφημένα με HTTPS, το ασφαλές διαδικτυακό πρωτόκολλο, που βοηθά στην προστασία των χρηστών από την παρακολούθηση και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες.

Η μη κερδοσκοπική EFF και άλλοι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής έχουν ενθαρρύνει την ευρύτερη υιοθέτηση του HTTPS στο διαδίκτυο εδώ και χρόνια, αλλά η πρόοδος είναι σχετικά αργή. Ακόμα και τώρα, πολλές mainstream ιστοσελίδες και υπηρεσίες, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το λιγότερο ασφαλές πρωτόκολλο HTTP ή δεν ενεργοποιούν το HTTPS για όλους από προεπιλογή.

διαδίκτυο

Ακόμα και εταιρείες όπως η Google, η οποία επιδεικνύει ισχυρή υποστήριξη προς το HTTPS, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εφαρμογή του προτύπου σε όλες τις υπηρεσίες της. Η εταιρεία είπε πέρυσι ότι το 77 τοις εκατό των αιτήσεων στους διακομιστές της, μη συμπεριλαμβανομένου του YouTube, ήταν κρυπτογραφημένες με HTTPS.

Αλλά το γεγονός ότι τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου της διαδικτυακής κίνησης είναι τώρα κρυπτογραφημένο πρέπει να είναι ενθαρρυντικό για τη βιομηχανία ασφάλειας. Ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το λιγότερο ασφαλές πρωτόκολλο HTTP, αφήνουν τους χρήστες εκτεθειμένους σε κακόβουλες ενέργειες όπως παρακολούθηση, υποκλοπές και άλλες εκμεταλλεύσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία.

Οι Firefox, Chrome και τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης τώρα εμφανίζουν άμεσα πότε μια ιστοσελίδα που βλέπετε είναι ασφαλισμένη με HTTPS, γεγονός το οποίο βοήθησε να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο πάνω στο θέμα. Δυστυχώς, εάν ένας ιστότοπος δεν χρησιμοποιεί HTTPS, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε, αν και η EFF κάνει μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που εξασφαλίζει ότι το HTTPS είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή όπου αυτό είναι διαθέσιμο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS