ΑρχικήinetΟ πρώτος «exascale» υπερυπολογιστής θα είναι έτοιμος μέσα στο 2017

Ο πρώτος «exascale» υπερυπολογιστής θα είναι έτοιμος μέσα στο 2017

exascale

Ο πρωτότυπος υπερυπολογιστής exascale της Κίνας, θα κάνει 1.000.000.000.000.000.000 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο!

Η Κίνα έχει αποκαλύψει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν υπολογιστή τόσο ισχυρό που θα είναι σε θέση να εκτελέσει 1.000.000.000.000.000.000 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Με άλλα λόγια, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να κατασκευάσει τοn πρώτο πρωτότυπο exascale (1.000 petaflop) υπολογιστή στον κόσμο.

Ένας υπολογιστής κλίμακας exa, είναι ικανός για τουλάχιστον 1 τετράκις (ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να παραδώσει τεράστια μερίσματα βαθύτερης μάθησης και μεγάλο όγκο δεδομένων σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων τόσο διαφορετικών όπως η έρευνα πυρηνικών δοκιμών, το σπάσιμο κωδικών και η πρόγνωση του καιρού.

Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο υπολογιστής exascale, θα είναι ένας εντυπωσιακός, 200 φορές πιο ισχυρό από το πρώτο υπερυπολογιστή της Tianhe-1, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο ταχύτερος το 2010. Πέρυσι η χώρα αποκάλυψε τον γρηγορότερο υπερυπολογιστή του κόσμου, το Sunway TaihuLight.

“Στο 1.000.000.000.000.000.000 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, κλίμακας exa, θα είναι σε θέση να αναλύσει γρήγορα τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να προσομοιώσει πιο ρεαλιστικά τις πολύπλοκες διαδικασίες και τις σχέσεις πίσω από πολλές θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος”, λέει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα της.

Η Κίνα ελπίζει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο του υπολογιστή πριν από το τέλος του 2017 με τον Zhang Ting, μηχανικό εφαρμογής με το Εθνικό Κέντρο Supercomputer Tianjin να επιβεβαιώνει ότι ένα «πλήρες υπολογιστικό σύστημα της κλίμακας exa και οι εφαρμογές του μπορεί να αναμένεται έως το 2020″.

Ένα σύστημα petaflop μπορεί να εκτελέσει ένα τετράκις εκατομμύριο αριθμητικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Ένα σύστημα κλίμακας exa είναι 1.000 petaflops. Ο υπολογιστής exascale θα μπορούσε να έχει εφαρμογές σε μεγάλoυς όγκους δεδομένων και cloud computing, πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, η Κίνα είναι πιο μπροστά κατέχοντας τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή του κόσμου, το Sunway TaihuLight, ο οποίος έχει ταχύτητα επεξεργασίας 93 petaflops. Στο απόγειό του, ο υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει 93.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Συνολικά, η Κίνα έχει 167 από τους 500 πιο ισχυρούς υπολογιστές στον κόσμο, που χρησιμοποιούνται σε τομείς που κυμαίνονται από την έρευνα έως την άμυνα

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS