ΑρχικήinetΓιατί το PC σας δείχνει σωστή ώρα ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείται

Γιατί το PC σας δείχνει σωστή ώρα ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείται

Έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει κάτι περίεργο στο PC / φορητό υπολογιστή σας που χρησιμοποιείτε σπάνια;

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει το PC / φορητό υπολογιστή σας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και το ανοίξετε μια μέρα, θα διαπιστώσετε ότι δείχνει τη σωστή ώρα. Πώς γίνεται αυτό χωρίς σύνδεση σε οποιαδήποτε ηλεκτρική πρίζα;

Ο λόγος για αυτό είναι ένα τσιπ χρονομέτρησης γνωστό ως ρολόι πραγματικού χρόνου ή RTC. Το RTC είναι ένα τσιπ ημιαγωγών που υπάρχουν στην μητρική πλακέτα που έχει ως έργο να σημειώνει τη στιγμή που το PC αποσυνδέεται από την πηγή τροφοδοσίας.pc

Το ρολόι πραγματικού χρόνου (RTC) ή CMOS chip από ορισμένους κατασκευαστές. Στην περίπτωση ενός τσιπ CMOS (γνωστή ως CMOS RAM) αποθηκεύει πληροφορίες BIOS του υπολογιστή εκτός από το χρόνο. Το RTC και το CMOS έχουν μια πολύ πτητική μνήμη και τροφοδοτούνται από μια CR2032 3V μπαταρία χαμηλής τάσης που έχει διάρκεια ζωής γύρω στα δέκα χρόνια.

Σε επιτραπέζια PC, η μπαταρία μοιάζει με ένα ασημί νόμισμα και στεγάζεται στο ίδιο το CPU ή μερικές φορές στον πύργο ATX.

Το τσιπ RTC είναι σε συμπαγή μορφή και αναντικατάστατος, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το 2032 εάν εξαντληθεί.

Σήμερα, οι λειτουργίες του RTC έχουν αναληφθεί από servers χρόνου NTP .. Εάν έχετε ορίσει τις ρυθμίσεις της ώρας σας στο αυτόματο, ο υπολογιστής θα συνδεθεί με τους servers χρόνου NTS και θα εμφανίσει τον ακριβή χρόνο.  Υπολογιστές τύπου Raspberry Pi ή Android smartphones και iPhones δεν έχουν RTC τσιπ. Αυτό γίνεται για να σωθεί πολύτιμος χώρος, καθώς και χρόνο συγχρονισμού με τη χρήση του Διαδικτύου.

Παλαιότερα τηλέφωνα είχαν RTC που τροφοδοτούνταν από την κύρια μπαταρία του κινητού τηλεφώνου. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε φορά που απενεργοποιούσατε ή αφαιρούσατε τη μπαταρία από το Nokia 1100 σας, θα έπρεπε να ξαναρυθμίσετε την ώρα και την ημερομηνία.

Τα Mac της Apple έχουν τη δική τους ξεχωριστή αρχιτεκτονική για την υποστήριξη της λειτουργίας ώρας. Σε παλαιότερα Macs, η διαχείριση της ώρας γίνεται από ένα τσιπ που ονομάζεται PRAM ή Parameter RAM. Παρόμοια με τα Windows που τρέχουν οι υπολογιστές, το τσιπ PRAM για τα Mac τροφοδοτείται από μια μπαταρία και διατηρεί την ημερομηνία και την ώρα πληροφορίες σχετικά με τις μηχανές Macintosh. Σε νεότερα Mac, ο χώρος της PRAM καταλαμβάνεται από την NVRAM (μη πτητική μνήμη RAM), η οποία δεν απαιτεί μπαταρία για να κρατήσει τα δεδομένα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS