ΑρχικήsecurityΗ αλήθεια πίσω από το επικίνδυνο Rex Botnet

Η αλήθεια πίσω από το επικίνδυνο Rex Botnet

Η αλήθεια πίσω από το επικίνδυνο Rex Botnet.

Rex Botnet

Το linux-based malware Rex δεν έχει μεταδοθεί ακόμη σε επικίνδυνα πολλούς χρήστες και ούτε τελικά είναι τόσο επικίνδυνο συγκριτικά με ότι πιστεύαμε στην αρχή. Αυτό που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι ότι πρόκειται για malware το οποίο έχει καταφέρει να έχει υπό την κατοχή του μόλις 150 υπολογιστές-ζόμπι (bots) ανά τον κόσμο.

Αρχικά οι ερευνητές ασφάλειας οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την ανάλυση του τον περασμένο Μάιο, πίστευαν ότι το Rex πρόκειται για ransomware το οποίο εκμεταλλεύεται ευπάθειες ιστοσελίδων Drupal, με σκοπό να κρυπτογραφεί τα αρχεία τους και να ζητά λίτρα για την αποκρυπτογράφηση τους.

Μια πιο ενδελεχής ανάλυση όμως, η οποία ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αποκάλυψε ότι το κακόβουλο λογισμικό που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των αρχικών μολύνσεων σε υπολογιστικά συστήματα, είχε επίσης πολλές διαφορετικές δυνατότητες αναφορικά με τη λειτουργικότητά του. Είχε τη δυνατότητα να εκτελεί επιθέσεις DDoS (distributed denial of service attacks) να χρησιμοποιεί την ισχύ των υπολογιστικών συστημάτων που παραβίαζε για την παραγωγή crypto-currency όπως Bitcoins, BlackCoins, Dash κλπ., να επικοινωνεί με συνεργαζόμενα bots μέσω του πρωτοκόλλου DHT P2P, αλλά και να αναπαράγεται από μόνο του σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή είχε τη δυνατότητα.

Οι ερευνητές ασφάλειας ενημερώνουν ότι η ομάδα που δημιούργησε το συγκεκριμένο malware αποσκοπούσε περισσότερο στην διείσδυση του σε πληροφοριακά συστήματα παρά στην δημιουργία botnet με σκοπό τη διενέργεια επιθέσεων τύπου DDoS. Οι επιτιθέμενοι εκμεταλλεύονταν ευπάθειες σε ιστοσελίδες κυρίως βασισμένες σε Drupal αλλά και σε WordPress και Magento, καθώς επίσης και εφαρμογές όπως Exagrid, Apache Jetspeed και οικιακούς routers AirOS.

Φυσικά τόσο το malware Rex όσο και η λειτουργικότητα του, εξελίσσονται μέρα με τη μέρα από τους δημιουργούς του με σκοπό τη περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Script>Alert
Script>Alerthttps://www.secnews.gr
We are all Edward Snowden.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS