Αρχικήinet12χρονη φτιάχνει πρόγραμμα που προστατεύει από τα φάρμακα

12χρονη φτιάχνει πρόγραμμα που προστατεύει από τα φάρμακα

φάρμακα-πρόγραμμα-υπολογιστή

Ένα 12χρονο κορίτσι ανέπτυξε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, το οποίο αποτρέπει την επικίνδυνη αντίδραση σε φάρμακα

Ένα φάρμακο μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα, αλλά μπορεί να έχει αρνητική αντίδραση σε άλλα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε τρόπος που οι γιατροί θα μπορούσαν να πουν πώς το φάρμακο θα αντιδράσει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά τώρα χάρη σε ένα 12χρονο κορίτσι αυτό είναι δυνατό.

Η Sofia Tomov από το Knoxville του Tennessee έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για υπολογιστή που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αποτρέψουν μια επικίνδυνη αντίδραση σε φάρμακα. Είναι μία από τις φιναλίστ του Discovery Education 3M Young Scientist Challenge 2016, ενός διάσημου επιστημονικού διαγωνισμού για μαθητές γυμνασίου.

Ο αλγόριθμος της Tomov μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς, ενώ εξετάζουν τους ασθενείς, για να μάθουν αν ένας συγκεκριμένος ασθενής είναι αλλεργικός σε φάρμακα ως μέρος της συνήθους ιατρικής φροντίδας του. Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπίσει τυχόν γενετικές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια επικίνδυνη ή ενδεχομένως θανατηφόρα αντίδραση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεπιθύμητη αντίδραση σε φάρμακα είναι η τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Sofia, της οποίας φιλοδοξία είναι να πάρει διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών και να αρχίσει τη δική της εταιρεία, παραδέχεται ότι έχει ακόμα αρκετή δουλειά προτού να μπορέσει να εφαρμοστεί το πρόγραμμά της.

“Μέχρι τώρα [οι επιστήμονες] δεν έχουν βρει μια εφικτή λύση, διότι οι αλγόριθμοι χρειάζονται πάρα πολύ ώρα για να τρέξουν σε ένα γονιδίωμα μήκους 6000000000», εξηγεί στο A Mighty Girl’s Facebook Page.

“Για τους ασθενείς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η καρδιακή προσβολή, αυτό είναι ένα τεράστιο ρίσκο για την υγεία τους.”

Αυτό δεν είναι η πρώτη εφεύρεση της Sofia. Έχει ήδη κατασκευάσει ένα σύστημα που εμποδίζει τα απορριφθέντα φάρμακα να εισέρχονται στην παροχή νερού.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS