ΑρχικήinetUbuntu LTS ή κανονική έκδοση;

Ubuntu LTS ή κανονική έκδοση;

Με το Ubuntu μπορείτε να επιλέξετε να ενημερώσετε το σύστημά σας κάθε έξι μήνες ή κάθε δύο χρόνια, αν θέλετε να παραμείνετε σε έκδοση “Long Term Support” ή εν συντομία “LTS”. Είναι θέμα ρύθμισης στο “Update Manager.” Ακολουθώντας τη διαδρομή Settings – Updates – Release upgrade, μπορείτε να επιλέξετε LTS ή την πρόσφατη έκδοση.

Ubuntu Glass by Vicky Deviant
Ubuntu Glass by Vicky Deviant

Το λειτουργικό σύστημα της  Canonical έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια. Έτσι όπως προαναφέραμε μπορείτε να έχετε ενημερώσεις ασφαλείας για τουλάχιστον 9 μήνες σε εκδόσεις desktop και server. Τώρα η έκδοση LTS κυκλοφορεί κάθε 2 χρόνια, ενώ παλαιότερες εκδόσεις Long Term Support (LTS) πρόσφεραν 3 χρόνια υποστήριξη για το Ubuntu (Desktop) και 5 χρόνια για το Ubuntu Server.

Τι σημαίνει όμως LTS για τον τελικό χρήστη;

Το Ubuntu LTS δεν είναι τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο από μια έκδοση λειτουργικού συστήματος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Canonical αναπτύσσει τις εκδόσεις LTS με μια συντηρητική νοοτροπία: αντί για την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, οι προγραμματιστές εργάζονται στις ήδη υπάρχουσες.

Για το λόγο αυτό, οι εκδόσεις LTS είναι συνήθως πιο σταθερές σε παλαιότερο υλικό (hardware με παλαιότητα ένα έτος ή περισσότερο), και λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις για να λειτουργούν καλύτερα σε υπολογιστές που μόλις βγήκαν από το εργοστάσιο.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις εκδόσεις LTS, θα πρέπει να αναβαθμίζετε το σύστημά σας κάθε δύο χρόνια, ενώ αν χρησιμοποιείτε την τελευταία έκδοση, θα πρέπει να αναβαθμίζετε το σύστημά σας κάθε έξι μήνες για να είναι up-to-date. Περιττό να μιλήσουμε για την σημαντικότητα των ενημερώσεων, όταν γνωρίζετε ότι σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ενημερώσεις ασφαλείας.

Έτσι οι εταιρείες χρησιμοποιούν συνήθως οι εκδόσεις LTS και ενημερώνουν στην επόμενη LTS λίγους μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία (αυτή είναι η τυπική συμπεριφορά αναβάθμισης για εκδοσεις LTS). Αυτός ο τρόπος δίνει περισσότερο χρόνο στους προγραμματιστές να καθορίσουν τυχόν σφάλματα.

Οι απλοί χρήστες τώρα συνήθως χρησιμοποιούν και τις τελευταίες εκδόσεις, επειδή έρχονται πολύ βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Φυσικά είναι προσωπική επιλογή.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε:

Μείνετε στην LTS αν:

Θέλετε απλά να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για να κάνετε τις δουλειές σας και δεν σας ενδιαφέρει η καινοτομία. Μια έκδοση LTS σας επιτρέπει να μείνετε στο ίδιο λειτουργικό σύστημα έως και πέντε χρόνια, χωρίς να ανησυχείτε για μεγάλες αλλαγές ή αναβαθμίσεις του συστήματος.

Θέλετε να χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο λογισμικό που μπορεί να μην υποστηρίζεται σε νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια έκδοση LTS αν δεν χρειάζεστε λογισμικό που υποστηρίζεται μόνο από νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Η αρχή αυτής της στρατηγικής είναι: “ότι δουλεύει, δεν το αλλάζουμε”.

Έχετε εγκαταστήσει το Ubuntu σε πολλούς υπολογιστές (σε μια εταιρεία για παράδειγμα), και μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Με τις εκδόσεις LTS αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την ενημέρωση των συστημάτων.

Εγκαταστήσατε το Ubuntu στον υπολογιστή κάποιου που είναι από πολύ έως λίγο αρχάριος. Ας πούμε ότι το έχετε να το εγκαταστήσει για τη γιαγιά σας και ξοδέψατε αρκετό χρόνο για να της εξηγήσετε πως λειτουργεί. Με τις συχνές ενημερώσεις τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να αναγκαστείτε να κάνετε το φροντιστήριο από την αρχή….

Αναβαθμίστε στην πιο πρόσφατη έκδοση, αν:

Όταν θέλετε την τελευταία τεχνολογία στην ίδια τιμή 🙂

Αν θέλετε να έχετε το πιο πρόσφατο λογισμικό που κυκλοφορεί

Αν θέλετε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του Ubuntu δοκιμάζοντας το πιο πρόσφατο λογισμικό. Αν είστε developer και αναπτύσσετε νέες εφαρμογές.

__________________________________

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω μάλλον μεροληπτούμε υπέρ των τελευταίων εκδόσεων του Ubuntu.

Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι οι αναβαθμίσεις στο Ubuntu είναι μάλλον ομαλές και ανώδυνες. Οι εφαρμογές σας, τα αρχεία και οι προτιμήσεις σας παραμείνουν εκεί που ήταν. Μόνο πως ίσως θα πρέπει να αφήσετε κάποιες παλιές συνήθειες δουλεύοντας με τα νέα χαρακτηριστικά.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS