ΑρχικήinetΗ Ευρώπη θέλει να παρακολουθεί το Skype και το Viber: Ε και;

Η Ευρώπη θέλει να παρακολουθεί το Skype και το Viber: Ε και;

Για τον έλεγχο της επικοινωνίας από εφαρμογές όπως το Skype και το Viber ετοιμάζονται οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασαν την Πέμπτη εκτάκτως στις Βρυξέλλες. Η κίνηση (αν τελικά πραγματοποιηθεί) θα γίνει για λόγους ασφαλείας καθώς οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ τρομοκρατών.skype viber

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Cohen Gens, αναφέρθηκε στην γαλλική βοήθεια, και δήλωσε ότι ήταν “πολύ παραγωγική όσον αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας”.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν το αίτημα του Geens να ανοίξει η επικοινωνία στο διαδίκτυο καθώς οι έλεγχοι ασφαλείας πραγματοποιούνται μόνο σε παραδοσιακές υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως τα τηλέφωνα.

“Έχουμε Skype, Viber, θα πρέπει να ανοίξει το διαδίκτυο “, τόνισε ο Geens μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ.

Ο δε (δικός μας) Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Πολίτη Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο και τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί.

“Κάθε φορά μετά τις επιθέσεις επαναλαμβάνουμε τον εαυτό μας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί. Φοβούνται”, δήλωσε ο Αβραμόπουλος.

“Η εθνική ασφάλεια είναι η δουλειά των κρατών μελών, αλλά η απειλή της τρομοκρατίας είναι κοινή, και η απάντηση θα πρέπει να είναι κοινή”.

Ο Αβραμόπουλος παρουσίασε μέρος της συμφωνίας για τη σύσταση κοινής ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών που θα πρέπει να μοιράζονται τις πληροφορίες άμεσα.

“Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στοιχεία μας σε μαύρα κουτιά”, πρόσθεσε.

________________________________________________

Το θέμα είναι όμως είναι αρκετά πολύπλοκο και οι προτάσεις των 28 της Ευρώπης θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τις εταιρείες (όχι πως πιστεύουμε ότι η Microsoft θα προβάλει και ιδιαίτερη αντίσταση), από τους Ευρωπαίους, αλλά και τους οργανισμούς προστασίας πολιτικών και προσωπικών ελευθεριών.

Είναι το ίδιο θέμα που μας απασχολεί από τότε που ο Snowden διέρρευσε τις δράσεις της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ NSA.

Παρακολούθηση και μηδενισμός του προσωπικού απορρήτου για την εξασφάλιση των πληροφοριών στις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Ακόμα όμως και αν παρακολουθεί η Ευρώπη το Skype και το Viper ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος κρυπτογράφος του ISIS δεν θα γράψει μια νέα εφαρμογή επικοινωνίας (αν δεν την έχουν γράψει ήδη);

Και για να μην αγχώνεστε τόσο πολύ: Ποιος σας εγγυάται ότι αυτή τη στιγμή το Skype και το Viber δεν παρακολουθούνται ήδη;

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS