ΑρχικήinetΕυνοϊκή η απόφαση του ΟΗΕ για τον Julian Assange

Ευνοϊκή η απόφαση του ΟΗΕ για τον Julian Assange

Η Ομάδα Εργασίας για Αυθαίρετες Κρατήσεις των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Working Group on Arbitrary Detention ή WGAD), αποφάνθηκε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks, Julian Assange κρατείται αυθαίρετα στο Λονδίνο από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2010.Julian Assange

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του WGAD, κάλεσαν τις Σουηδικές και τις Βρετανικές αρχές να σταματήσουν τη στέρηση της ελευθερίας του Assange, να σεβαστούν την σωματική του ακεραιότητα, και να του δώσουν το δικαίωμα αποζημίωσης.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι η κράτηση ήταν αυθαίρετη, γι αυτό ο Julian Assange, είχε κρατηθεί αρχικά σε απομόνωση στη φυλακή του Wandsworth, και επειδή η έλλειψη επιμέλειας από το Γραφείο της Σουηδικής Εισαγγελίας στις έρευνες, επέφερε μεγάλες απώλειες της ελευθερίας του.

Ο Assange παραμένει σε κατ ‘οίκον περιορισμό στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, εφόσον του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό το 2012. Συνελήφθη το 2010 στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ενός εντάλματος από τη Σουηδία για τους ισχυρισμούς ότι είχε βιάσει δύο γυναίκες όσο διέμενε στη χώρα αυτή.

Ο Assange ανακοίνωσε χθες ότι ήταν διατεθειμένος να παραδοθεί στις Αρχές, αν ο ΟΗΕ αποφάσιζε ότι δεν κρατείται παράνομα.
Ενώ η σημερινή ανακοίνωση θα ανακουφίσει τον Assange, αλλά σύμφωνα με το BBC δεν θα αναστείλει το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τις Σουηδικές Αρχές και έχει στην Βρετανική αστυνομία.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS